Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2009.10.21. 14:26 gondolatkiado

Ízelítő - Montecore

Címkék: könyv karácsony gondolat kiadó világirodalom szépirodalom ízelítő katalógus 2009 2 khemiri

Most induló Ízelítő című rovatunkban azon könyveinkből mutatunk részleteket, amelyek a későbbiekben kerülnek kiadásra. Ez jól kiegészíti a jövőben a Fejezetek rovatunkat, amelyben - mint azt az eddigiek mutatják - a már megjelent kötetekből közlünk fejezeteket.

Jelen esetben a karácsonyi könyvcsokorban szereplő, novemberben megjelenő, Jonas Hassen Khemiri/Papolczy Péter (ford.): Montecore - Egy különös tigris című könyvéből olvasható egy részlet, amelyről a délelőtt folyamán már az ajánlót posztoltuk.

"PROLÓGUS

Üdv, nyájas olvasó, ki álltadban lapozgatsz a könyvesboltban! Hadd világosítsam meg, miért érdemes időt és anyagi javakat invesztálni épp e könyvbe!

Vetítsük maunk elé képzeletünkben, amint a világ legjobb apukája és e könyv szuperhőse fehér öltönyében sétálgat New York-i luxus penthouse lakásának tetőteraszán. Madarak sziluettjei lebegnek a vöröslő égbolt előtt, taxik dudálnak a távolban, és a háttérben egy gigantikus jacuzzi bugyborékol.

Hősünk a manhattani embertömeget figyeli. Macsós lófarka leng a szélben, miközben memóriája újraforgatja életét. A szegény gyermekkor a tunéziai árvaházban, az átpatriáció Svédországba, és a karrierért megharcolt harcok. Illusztris fotókollekciók, gyakori csalódások, ciklikus árulások. A nap alámerül, a jacuzzi bugyog, s ő elmosolyodik, amikor karrier - jének késői sikerére gondol.

Nosztalgikus ábrándozásainak egyszer csak véget vetnek. Kik ezek a lufikat tartó váratlan vendégek, akik éljenezve szállnak ki a személyesen neki beszerelt liftből? Ott integetnek a fotográfia akrobatái, mint például Cartier-Bresson és Richard Avedon. Amott fogadják a prominens értelmiségieket, mint Salman Rushdie és Naomi Klein.

Ott érkeznek a világ nagyszívű, élő lelkiismeretei, mint Kofi Annan és Sting. Pezsgős kupakok hasítanak a mennybolt felé, és pincérek egy gigantikus tortát tolnak a teraszra, melyen a cukormáz hősünk nevét formázza.

Még az est vége előtt a talpig bőrbe öltözött Bono az „Even Better Than The Real Thing” akusztikus verziójával köszönti őt ötvenedik születésnapja alkalmából.Hősünk megtörli a szemét, és köszönetet mond a barátainak. Hogyan tett szert egy szegény, szülőmentes kisfiú ilyen kozmikus sikerekre?

Invesztálj tehát egy jegy árányit a könyv kínálta utazásba, és megtudod!

ELSŐ FEJEZET

Legszívélyesebb üdvözletem!

Spekulálj egy cseppet, ki írja neked ezeket a sorokat? KADIR gombolja a klaviatúrát! Atyád legősrégibb barátja! Ugye őrzöl még a memóriádban? Remélem, most éppen lelkesen bólogatsz. 1986-ot írtunk, amikor meglátogattalak benneteket Stockholmban: mosolygós édesanyádat, újszülött öcséidet, és büszke atyádat meg a vadonatúj fotóstúdióját. Meg persze téged, aki asszisztáltál nekem és atyádnak a svéd tanulságainkban.

Emlékszel még a nyelvtani szabályainkra? Korpulens, jó nyelvérzékű kisfiú voltál, és jól fejlett étvággyal faltad a fagyit és a Pez cukorkát. Most meg egyszeriben erektált férfi lett belőled, aki hamarosan debütál első regényével! Méltányold gigantikus gratulációmat!

Ja, az idő gyorsan ketyeg, ha az ember humoránál van, nem igaz? A kiadód informált az email címedről, és azért írok neked, hogy meginterjúvoljalak, kaptál-e hírt atyádat illetően? Tudod, hol tartózkodhat jelenleg? Relációtok továbbra is oly tragikusan néma, mint az elmúlt nyolc évben?

Atyáddal erős barátságban álltunk egészen a múlt hónapig, és akkor hirtelen nem reagált már az emailjeimre. Szívem csordultig telt a perzisztens aggodalommal. Elemberrabolta volna a CIA, hogy elfurikázza őt Guantanamóba narancs overállba bugyolálva? A Moszad transzportálta valahova? A Nestlé tartja őt fogva retorzióként leleplező fotói miatt, amiket a paraguayi gyára rabszolgamunkásairól készített?

Ezek mind teljes mértékben potenciális alternatívák, hiszen atyád igen prominens politikai figurává nőtte ki magát. Svédországból való repatriációja után fotográfusi karrierje briliánsként ragyogott.

Az utóbbi években körbeturnézta a földet a fényképezőgépével, amit politikai fegyverként használt. New York-i luxus penthouse lakásba kvártélyozta be magát, könyvespolcait ellepi az intellektuális kortárs irodalom, és az idejét olyan globális világreformerekkel tölti, mint a Dalai Láma vagy Bob Geldorf. Szabad éjszakáin békekonferenciákon vesz részt, vagy végiggaloppozik a sugárutakon mályvaszínű, bőrüléses, interaktív ablaktörlős Mercedes 500 SL-jében.

Írj! A te sikered is ekvivalens atyádéval? Könyves publikációd milliomossá, netán milliárdossá transzformált, vagy csupán pár év financiális biztonságot garantál? Az irodalmi fenoménok, mint Stephen King és Dan Brown közeli barátaid, vagy csak formálisan ismert kollégák? Hány vulva van feldúlva egy hamarosan megjelenő író által? Naponta hoz parfümözött bugyikat a postás? Kérlek, reagálj, ha bővében vagy az időnek.

Nekem is voltak már irodalmi álmaim. Hosszú időn át terveztem egy atyádnak dedikált életrajzot. Ambíciómat sajnos paralizálta ismeretem hiánya és a sok flegmatikus kiadó. E levél megírása előtt agyamat hirtelen orbitálni kezdte egy zseniális gondolat: Mi a véleményed arról, hogy másodlagos könyvedben atyád mágikus életét ábrázold?

Illesszük össze okos fejünket abban a törekvésben, hogy atyád prominens alakjához méltó életrajzot kreáljunk. Kollaboráljunk egy irodalmi mesteropusz létrehozásában, ami vonzza majd a globális publikumot, produkál pár Nobel-díjat, és talán még egy invitációt is kieszközöl nekünk Oprah Winfrey tévéstúdiójába. Mielőbb informálj pozitív válaszodról! NEM fogod magad flagellálni.

Újonnan talált barátod

Kadir

u.i.: Hogy étvágyat gerjesszek benned javaslatomhoz, csatolok két Word dokumentumot. Az egyik egy adekvát prológus a könyvünkhöz, a másik atyád gyermekkorát tárja elénk. Tudom, hogy atyád soha nem részletezte szívesen történetét. De hidd el nekem, amit írok: Ha módja lett volna, sokkal több mindenről informál. És ha tudna készülőben lévő regényedről, büszkesége beragyogná a jelentősebb sugárutakat."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr341464789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása