Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2009.12.21. 15:31 janos444

Visszhang - Kizökkent elmék a Cseppek.hu-n

Címkék: könyv karácsony gondolat kiadó recenzió visszhang tortenelem kultúrtörténet katalógus 2009 2

Douwe Draaisma: Kizökkent elmék című könyvünkről olvashattok recenziót a Cseppek.hu-n. Részlet alant, teljes kritika a linkre kattintva:

Visszhang - Kizökkent elmék a Cseppek.hu-n

"Az ogre többrétegű, magyarázza Shrek, olyan, mint a vöröshagyma. A kizökkent elmék is több réteg, az agykutatás rétegei: betegségek, betegek, kutatók, orvosok.

Hihetetlen az a fejlődés, amely a gyógyászatban is végbement a betegségek rendszerezése, egy-egy betegség tüneteinek megfigyelése, a testi, lelki elváltozások feltérképezése és ezek összekapcsolása, ok és okozati viszony feltárása terén.

A fonal, amire fel vannak tűzve a történeket, olyan betegségek, amelyek az elnevezésüket egy-egy orvosról kapták: Alzheimer-kór, Parkinson-kór stb. Még gondolunk arra, hogy Parkinson ember volt, akár Alzheimer – hús-vér ember. De már ritkábban mondjuk , hogy Alzheimer-kór, inkább csak annyi Alzheimer. Akár azt mondjuk Alzheimer-kór vagy csak röviden Alzheimer – a személyből köznév - azaz a betegség neve - lett. Nyelvészetileg ez eponíma, azaz tulajdonnévből köznévvé válás. Sok ilyen eponíma van (nemcsak betegséget, de például testrészt, operációt stb-t jelent, és nemcsak az orvostudományban, de més területeken is jelen van) – 2006 júliusában 7626 orvosi szerepelt a www.whonamedit.com honlapján.'

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr881612922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása