Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.03.01. 08:52 zaphodbb

A Gage-mátrix

Címkék: könyv gondolat kiadó tortenelem fejezetek katalógus 2009 2

Douwe Draaisma: Kizökkent elmék

RÉSZLET

Phineas Gage posztumusz vándorútja

A Gage-mátrix

A hetvenes évek elején egy különös beteg jelentkezett Antonio Damasio neurológusnál.1 A férfi – Damasio „Elliot”-nak nevezte el – harmincas éveinek elején járt, és az agyhártyáján, közvetlen az orrlyuk felett gyorsan növekvő daganat keletkezett. A tumor alulról nyomta mindkét homloklebenyét, és el kellett távolítani. Kiderült, hogy jóindulatú, és orvosi szempontból Elliot kilátásai biztatók. De az operációt követően személyes életében egyik csapás a másik után érte. Elliot egy kereskedelmi cégnél dolgozott. Amikor visszatért régi munkakörébe, kiderült, hogy feladatait nehezen tudja koordinálni. A fontossági sorrend iránt elveszítette minden érzékét. Semmibe vette kollégái ismételt tanácsait és figyelmeztetéseit, és végül elbocsátották. Ezután üzleti kalandokba bonyolódott. Egy meggondolatlan befektetés következményeként csődbe ment. Házassága válással végződött, mint ahogy nem sokkal utána kötött második házassága is zátonyra futott. Néhány év alatt mind az üzleti, mind a magánéletben padlóra került.

Akkor kereste fel Damasiót, amikor megtagadták tőle a segélyt – fizikailag egészséges volt, és úgy tűnt, hogy szellemi képességeivel is minden rendben van –, mert azt remélte, hogy ő majd tanúsítja, hogy helyzete neurológiai károsodásra vezethető vissza, és ezzel jogosulttá válik a munkaképtelenség alapján járó segélyre.

Az agyról készült felvételek azt mutatták, hogy az operáció során megsérült mindkét homloklebenye, a legsúlyosabb sérüléseket pedig a jobb oldali szenvedte el. De nagy területek maradtak érintetlenül, így a nyelv, az emlékezet és az izomirányításban érintett, elülső agykéregterületek is. Ugyanezt az eredményt produkálták a Damasio által felvett neuropszichológiai tesztek is. Értelmi képessége sértetlen maradt, az IQ-tesztje bőven az átlag felett sikerült. Damasiónak azonban feltűnt, hogy Elliot úgy írta le az operáció után történt fordulatot, mintha az nem vele, hanem egy harmadik személlyel esett volna meg. Válás, csőd, elbocsátás, olyan közömbösen és szenvtelenül beszélt ezekről, mint egy semleges kívül - álló.

Az egyik teszt után, amely olyan érzelmileg sűrű ingerekkel szembesítette, mint amilyenek a fuldoklókat vagy égő házakat ábrázoló képek, Elliot bevallotta, azt tapasztalja, hogy azok az események, amelyek régen megrendítették, semmilyen érzelmeket sem keltenek már benne. A Descartes tévedése című könyvében Damasio más prefrontális károsodást szenvedő betegeket is bemutatott, akiknek értelmi képességei sértetlenek maradtak, miközben a személyes életükben hozott döntések arra utaltak, hogy valami nincs rendben az érzelmi háztartásukkal. A prefrontális károsodást, sértetlen kognitív képességeket és zavart érzelmi reakciókat mutató sajátos kórképnek Damasio a „Gage-mátrix” nevet adta.2 Az orvostudományban előforduló több ezer eponíma közt jó, ha egy tucat olyan van, amely a betegre utal. A Gage-mátrix ezek közé tartozik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr491798996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása