Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.03.31. 10:06 zaphodbb

PuPilla ajánlja

Címkék: gondolat kiadó kezdeményezés veszíts el egy könyvet 2010

PuPilla (http://pupillaolvas.freeblog.hu/) ajánlja:

Joanne Harris: Csokoládécipő

A „Veszíts el egy könyvet!” akció keretében engem is megkerestek, hogy írjak egy rövid bejegyzést kedvenc könyvemről. Mivel abszolút kedvenc könyvem nincs, ezért a favoritok közül egyik nem olyan rég olvasott kedvencemet szeretném bemutatni, Joanne Harris: Csokoládécipő című könyvét.

A kötet a méltán híres Csokoládé folytatása, amely 1999-ben indult világhódító útjára, és 2001-ben a megfilmesített változat Johnny Depp-pel és Juliette Binoche-sal fokozta hírnevét.

A folytatás a Csokoládécipő formájában 2007-ben jelent meg eredeti nyelven. Én magam is eredeti nyelvén, angolul olvastam; a The Lollipop Shoes címet viseli (nyalókacipők), illetve az Egyesült Államokban The Girl with no Shadow (A lány, akinek nem volt árnyéka) címmel dobták piacra.

A történetben visszacsöppenünk Vianne Rocher-hoz és lányához Anoukhoz. Öt év telt el a Lansquenet-ben történt felkavaró események óta, és most úgy tűnik béke van: a család új taggal, egy kishúggal bővült, Anouk iskolába jár, Vianne dolgozik. És hogy mi az ára ennek a „békének”? Vianne feladta a varázst. Nem használja már anyja módszereit, a mágia nincs jelen az életükben. Más nevet vettek fel, hogy a gyanú árnyéka se vetüljön rájuk. Új férfi is megjelenik a színen, egy bizonyos Thierry, akinek házassági ajánlatával teljessé válhatna az álca, az örök biztonság. De vajon valóban ez kell Vianne-nak? Valóban feladja önmagát? Anouk és Rosette sem könnyítik meg Vianne konformitási próbálkozásait, előbbi a kamaszkor küszöbén mindenért dühös, utóbbi pedig akarva-akaratlanul is képességekkel bír.

A helyzet természetesen így még nem elég bonyolult, ekkor lép be a képbe Zozie de l’Alba, csodás fényes cipőiben, elbűvölő karakterével, és rögtön összebarátkozik Anoukkal. Hamarosan sokkal közelebb is kerül a családhoz, mint bárki is hitte volna. Vagy mint bárki is szeretné…

A történetet három szemszögből ismerhetjük meg: Anouk, Vianne és Zozi elbeszélésében, ami az elején kicsit kuszának tűnhet, de nem szabad feladni, mert az első pár fejezet után kitisztul a kép. Nekem rettentően tetszett az elbeszélési mód, és a váltogatások izgalmassá tették az egészet. Nem mintha egyébként híján lenne az izgalomnak. Joanne Harrisre lehet számítani. Elementáris erővel mutatja be azt a talán mindenki által ismert jelenséget, amikor kedves (látszólag kedves, vagy illeszd a megfelelő szót: bájos, elbájoló, varázslatos) személyek szinte észrevétlenül belemásznak az életedbe, minden információt megszereznek tőled a báránybőrükben, nem csak neked, hanem az ismerőseid, barátaid vagy családtagjaid életének is szerves részévé válnak, jó dolgokat művelnek veled, amiért hálás vagy, és te is adni akarsz. Ezek a személyek, ahogy Zozi is a könyvben, kedvesen akarnak megkaparintani, hatalmukba keríteni. Álkedvességük mögött maga az ördög lapul, és épp azt láttatják, amit látni akarsz, te pedig észrevétlenül az ő zenéjük ritmusára kezdesz mozogni… Nos, ha ehhez hozzávesszük Joanne Harris fantáziáját, jelképeket, szimbólumokat, egy csöppnyi varázslatot, egyértelmű azt hiszem, hogy egy nem mindennapi történet kerekedik ki.

Felülmúlja a Csokoládét, sokkal összetettebb, rejtélyesebb, izgalmasabb. Örök kedvenc marad számomra. Elvarázsolt és szó szerint szívdobogtatóan izgalmas a vége. A karakterek pedig ismerősek és rettentően szerettem róluk újra olvasni. Aki ismeri a Csokoládét, ne hagyja ki ezt a páratlan folytatást.

Jó olvasást kívánok a jövendő nyertesnek és mindenkinek, akikhez eljut majd még az elvesztett példány!

Ha meg szeretnéd nyerni a könyv első elveszítésének lehetőségét, válaszolj az alábbi kérdésre. A határidő a mai naptól számított egy hét, a válaszokat a konyvtar@justhvk.hu címre küldhetitek. A 2010. április 6-án éjfélig beérkező helyes válaszadók egyikének rövidesen postázzuk a fenti könyvet! Kérésünk: ha elolvastad, veszítsd el te is, a könyvről alkotott véleményedet pedig oszd meg velünk a könyv adatlapján. Érdemes lesz pályázni, hiszen az utolsó ajánló után az összes helyes választ beküldők között kisorsolunk majd egy közel 30.000 forint értékű, művészeti albumokat tartalmazó könyvcsomagot is, melyet a Gondolat Kiadó ajánlott fel.

PuPilla kérdése: Hogy hívják Anouk új kishúgát?

(Részletesebb bejegyzés a bloggerek akciójáról itt: http://blog.justhvk.hu/?p=2668)

Veszíts el egy könyvet!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr391883330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása