Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.04.17. 09:54 zaphodbb

A BookArt és a Gondolat

Címkék: gondolat kiadó kezdeményezés

A Gondolat Kiadó részt vett a BookArt (http://bookart.freeblog.hu) könyvátalakításán április 15-én, ahová kiadóilag készítettünk ki egy könyvet. A képen ez a bal hátsó. Kiállítva a Néprajzi Múzeumban, annak is a könyvesboltjában, a Muzboban tekinthetitek meg, a többi képzőművészeti remekké átalakult irodalommal együtt.

A háttérben Magyarország Politikai Atlasza a Gondolat Kiadótól

Mi is a BookArt és mi köze a Kockológiához a Néprajzi Múzeumban

A BookArt egy összeművészeti kezdeményezés, aminek a lényege, hogy az arra késztetést érzők, a bármilyen szempontból elértéktelenedettnek nyilvánított könyvekből, azokba rajzolással, festéssel, vágással, bármilyen technikával képzőművészeti értéket kreálnak. A Gondolat Kiadó esetében természetesen szó sincs elértéktelenedett könyvekről, a mi kiadóilag meghekkelt könyvünk (Magyarország Politikai Atlasza) éppen aktualitása miatt lett kiválasztva.

A kiadóilag átalakítás ötlete pedig onnan jött, hogy részt szerettünk volna venni a kezdeményezésben - már csak a személyes ismerettség okán is, ami a mozgalom indítójához, Császár Norberthez (grafikus, designer) fűzi kiadónkat -, de senki sem érzett elég művészi vénát magában ahhoz, hogy egyedül nekiálljon egy könyv meghekkelésének. Így, mivel úgyis a kiadó nevében és színeiben gondoltuk a csatlakozást, összefogtunk és mindenki, akinek ihlete támadt, hozzátett valamit a könyvhöz. A végeredmény szerintünk magáért beszél. :)

Az alapító alkot

A Kockológia:

A Szabad Európa Rádió közel 100.000 könyvből álló Könyvtárát az OSA Archivum és a CEU örökölte meg. 2007 nyarán egy nyilvános rendezvény során ezekből a könyvekből bárki szabadon válogathatott, és a neki tetsző könyveket hazavihette. A maradék senkinek nem kellő mintegy 20.000 könyvet az OSA Archívum művészeti projektek létrehozásához használta fel. Ezek egyike a Könyvkocka. A projekt során 20 különböző tartalommal bíró (különböző könyveket tartalmazó), de egységes formai megoldással készült köztéri tárgyat hoztak létre Tamási Miklós vezetésével. A poliészter gyantába ágyazott könyvek kultúra, a tudományok és a művészetek évente változó 20 különböző helyszínén állnak, és akár ülőalkalmatosságként is szolgálhatnak.

A Könyvkocka elhelyezésére bárki pályázhat. Egy épp a Néprajzi Múzeum boltjában található. Pont az, amelyik apropót szolgáltatott a BookArt első nyilvános akciójához, azaz a közös könyvhekkeléshez és az átalakított könyvek kiállításához, amit egészen május 18-ig megcsodálhattok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr731928728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása