Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.06.04. 11:49 gondolatkiado

Svájc

Címkék: könyvhét gondolat kiadó tortenelem politologia katalógus 2010 1

Juhász József: Föderalizmus és nemzeti kérdés

Az etnoföderalizmus tapasztalatai Közép- és Kelet-Európában

A föderalizmus kérdései manapság nem tartoznak a történetírás és a politológia legkurrensebb témakörei közé. Pedig a közelmúlt olyan eseményei, mint a szocialista szövetségi államok felbomlása, Belgium föderalizálása, vagy éppen a szövetségi rendszerről folyó spanyol, olasz és kanadai viták érdekessé tehetik a témát, az európai integráció jövője szempontjából pedig kifejezetten tanulságosak lehetnek a különféle föderalista elméletek és kísérletek. A szerző a föderalizmus általános jellemzőinek és a nyugati etnoföderális államok sajátosságainak a felvázolása után a közép- és kelet-európai etnoföderalizmus történetének a bemutatására vállalkozik, majd a térség többnemzetiségű szövetségi államainak összehasonlító elemzésére tesz kísérletet. A kötetet Közép-Európa 20. századi történelme iránt érdeklődő olvasóknak, valamint történészeknek, történészhallgatóknak, jog- és politikatörténészeknek ajánljuk.

 

240 oldal

Ár: 2980.- Ft

RÉSZLET

Svájc

Az alpesi parasztközösségek Habsburg-ellenes önvédelmi összefogásából, a három „őskanton”, Schwyz, Uri és Unterwalden 1291-es „örök szövetségéből” kinőtt svájci konföderáció évszázadokon át lényegében védelmi unióként funkcionált. Ennek a laza államkeretnek a folytonosságát csupán a napóleoni Helvét Köztársaság rövid unitarista epizódja törte meg (1798–1803). A svájci konföderáció – új kantonok csatlakozásával, nagyhatalmi döntésekkel, függő területek kantonná nyilvánításával – az évszázadok során többször is kibővült, s 1815-re érte el mai területi kiterjedését, majd az 1847-es Sonderbund-háború következtében modern értelemben vett szövetségi állammá alakult át. Akkoriban ugyanis a nemzeti és az állami egység megerősítését szorgalmazó, liberális-protestáns szellemiségű kantonok és a konzervatív-katolikus jellegű kantonok élesen szemben álltak egymással.

Az utóbbiak 1845-ben létrehozták a maguk külön szövetségét (Sonderbund), a polgárháborúban azonban alulmaradtak. Így Svájc 1848-ban erős központi hatalom felállításáról rendelkező alkotmányt fogadott el, ezzel konföderációból (bár hivatalosan ma is így nevezik) föderációvá alakult át. Jelenlegi alkotmányát a parlament 1999. április 18-án fogadta el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr172055493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása