Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.06.23. 10:04 gondolatkiado

Hosszú aranykor

Címkék: gondolat kiadó demos politologia katalógus 2010 1

Paul Krugman: A liberális lelkiismeret

DEMOS-könyvek

Az egyik legismertebb és legbefolyásosabb amerikai politikai kommentátor (mellesleg a 2008-as közgazdaságtani Nobel-díj kitüntetettje) száz év amerikai történelmét tekinti át, s egy újabb reformkor szükségessége mellett érvel. Programjában az általános egészségügyi biztosítás éppúgy szerepel, mint a jövedelmi egyenlőtlenségek mérséklése és egy olyan új politikai koalíció szükségessége, amely a társadalmat nemcsak igazságosabbá, hanem demokratikusabbá is teszi. A kötetet a kortárs történelem, politika és politológia iránt érdeklődőknek ajánljuk.

348 oldal

Ár: 2890 Ft

 

 

2.

HOSSZÚ ARANYKOR

A Bush-érából visszatekintve az Egyesült Államok New Deal előtti politikai-gazdasági szerkezetére, olyan érzésünk lehet, mintha nagyapánk megsárgult fényképét nézegetnénk, és egyszer csak rádöbbennénk, hogy valójában sokkal inkább hasonlítunk őrá, mint az apánkra. Sajnos azt is el kell ismernünk, hogy az arcunkon visszaköszönő nagyapai vonások felettébb ellenszenvesek.

Amerika a New Deal előtt, akárcsak most, a 21. század hajnalán, a szélsőséges egyenlőtlenségek hazája volt, mind a jövedelmeket, mind a hatalom elosztását tekintve. A demokratikusnak nevezett politikai rendszer a többség gazdasági érdekeinek képviseletében kudarcot vallott. Sajnálatos módon napjainkban is fennállnak azok a tényezők, amelyek annak idején hatalomra juttatták a politikai elitet. Ilyen a populista politikai jelöltek óriási pénzügyi hátránya, a közös gazdasági érdekekkel rendelkező amerikaiak faji, etnikai és vallási megosztottsága, valamint annak a konzervatív ideológiának a kritikátlan elfogadása, mely szerint bármely, a kevésbé szerencséseket segítő politikai próbálkozás gazdasági katasztrófához vezet.

Azt gondolhatják, a hasonlat túlzó, és napjaink Amerikája korántsem olyan egyenlőtlen, mint a New Deal előtt volt. A számok azonban alátámasztják a párhuzamot. Az 1. táblázat azt mutatja, hogyan koncentrálódnak a jövedelmek egy szűk elit kezében napjainkban, illetve az 1920-as években. A koncentráció mértéke gyakorlatilag azonos.

1. táblázat. A magas jövedelmű csoportok aránya az összes jövedelemhez képest, a tőkejövedelmeket kivéve

Forrás: Thomas Piketty – Emmanuel Saez: Income Inequality in the United States, 1913–1998 – Quarterly Journal of Economics, 118, no. 1, 2003. február 1–39. Frissített adatokkal elérhető: http://elsa.berkeley.edu/~saez/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr742103113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása