Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.09.29. 11:40 zaphodbb

Nagy Európai Regény könyvbemutató

Címkék: gondolat kiadó könyvbemutató katalogus 2010 2

Okt. 18. ELTE – Néderlandisztika Tanszék  - 15:00

VIII. Bp., Rákóczi út 5., 4. emelet, 423-as terem

Koen Peeters: Nagy Európai Regény (Grote Europese Roman)

A Gondolat kiadó könyvbemutatója.

Résztvevők: Koen Peeters, Varga Orsolya, fordító, Gera Judit, sorozatszerkesztő, Boris János, a Gondolat Kiadó irodalmi főszerkesztője, Szántó T. Gábor író, a Szombat folyóirat főszerkesztője

Generációjának egyik meghatározó flamand írója Koen Peeters (1959). Tíz regényét mindvégig meghatározó dialógusai, amelyek az emberi kommunikáció nehézségét testesítik meg, klisék és vicces anekdoták között cikáznak, olykor kocsmai fecsegésre, máskor Erasmus vagy Rousseau humanista-didaktikus párbeszédeire emlékeztetnek. Az olvasó rengeteg apró ténnyel, történeti adattal, dokumentumtöredékkel ismerkedik meg a műveiben, a részletek azonban soha nem állnak össze kerek egésszé, nem válnak világképpé vagy ideológiává. Könyvei a lexikonokhoz hasonlóan tartalmi rendszer nélküli gyűjtemények, amelyek nem szolgálnak semmiféle tanulsággal. Nagy Európai Regény című kötete 2007-ben jelent meg, és életművéből elsőként Varga Orsolya fordításában magyarul is olvasható lesz.

A regényben két szál kapcsolódik össze: Theo Marchand üzletember és beosztottja, Robin története. Robin feladata, hogy Európa-szerte utazó főnökének tevékenységéről jelentéseket írjon, e közben azonban saját maga számára is készít egy útinaplót. A kétféle szöveg izgalmasan üti egymást, s e soha feloldást nem nyerő feszültség adja a hátterét annak a képnek, amelyet bélyeggyűjtőhöz méltó aprólékossággal, kicsiny ecsetvonásokkal fest meg Peeters az ezredforduló Európájáról. És bár az öreg kontinens a felszínen egységesnek mutatja magát, ilyenné teszi a „csereszabatos” üzleti világ, a mélyben ott lappanganak a soha fel nem dolgozható múlt tragédiái.

Koprodukciós partner:

Flamand Irodalmi Alap, Gondolat Kiadó, ELTE Néderlandisztika Tanszék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr932331897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása