Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.10.25. 13:55 zaphodbb

Szem/fültanúság, erőszak, felelősség, darab a darabban

Címkék: programajánló trafo

SZEM/FÜLTANÚSÁG, ERŐSZAK, FELELŐSSÉG, DARAB A DARABBAN

Tim Crouch (UK): The Author /A szerző

Színház / theatre

2010. október 28-29. 20:00

Angol nyelven / In English.

Az előadást 18 éven felülieknek ajánljuk. / Recommended for ages 18+.

„Én döntök: folytatom, vagy abbahagyom...” (Tim Crouch)„Rólunk szól. Arról, hogy mit akarunk (meg)látni és mit nem.... megrázó színházi élmény, amelytől nehéz szabadulni. Felnyitja a szemünket a nyilvánvalóra: van választásunk.”(Lyn Gardner, The Guardian)

A Szerző olyan színdarab, amelyben nincs értelme elválasztani színpadot és nézőteret. Olyan történet, amely önmaga kerettörténete. Azt kérdezi, hogy mit jelent, és milyenfajta felelősséggel jár nézőnek, tanúnak lenni és, hogy vajon hogyan függ össze az, amit látunk, és az, amit teszünk. Lehetséges, hogy mi, nézők, elvesztettük a felelősségérzetünk azzal kapcsolatban, amit (meg)nézni választunk? Mit jelent(het) egy ilyen helyzetben a jelen-létünk, a tekintetünk?

Tim Crouch - író, előadó, a kortárs angol nyelvű dráma egyik legradikálisabb újítója, kísérletezője -2009-ben mutatkozott be Budapesten England című darabjával. Akkor a helyszín (a Lengyel Intézet galériája), most pedig a néző-színész viszony tér el attól, amit színházlátogatóként megszokhattunk.

„(Crouch) Munkáját nézni, hallgatni olyan, mintha besétálnánk egy laboratóriumba: a kísérlet márelkezdődött, a szabályok nincsenek kőbe vésve, a dialógusok szinte áttetszőek és a kísérletezők a színpad, a tér, az idő szerepét és a történetmesélés mikéntjét érintő fontos kérdésekre keresik a (lehetséges) válaszokat.” (Caridad Svich)

„És mit kapunk a színháztól? Szórakoztat és menekülésünk terepe? Szembesítés és kihívás? ...itt nem a nézői részvételről van szó, inkább arról, hogy a nézők egyszerre maguk a színház és a színház vallatói.” (Ian Shuttleworth, Financial Times)

Crouch a Szerző cím előadásban nem a szokásos nézőpontból közelít: nála, az ő színházában a néző nem kukkoló. Amire rádöbbent, az a szemtanúság, a részvétel embertelensége a gyomorforgató erőszakban, egy kisgyerek megerőszakolásában, amikor ezek az események, mint szórakoztatás, mint kultúra kerülnek látó- hallótávolságon belülre, vagy amikor ezt színészként eljátsszuk, íróként megírjuk. Amire rádöbbent az az, hogy emberségünket vesztjük, hogy érzéketlenné válunk, ahogy nap, nap után szem és fültanúi vagyunk a válogatott borzalmaknak. Teszi mindezt a tv műsorokon szörnyülködőktől sokszor hallott kliséket messze elkerülve.

http://www.newsfromnowhere.net/

Rendezők/Directors: Karl JAMES & a SMITH

Fény/Lighting: Matt DRURY

Zene, hang/Music, sound: Ben RINGHAM & Max RINGHAM

Szereplők/Cast: Tim CROUCH, Adrian HOWELLS, Vic LLEWELLYN, Esther SMITH

Író/Author: Tim CROUCH

Támogatók/Supported by: Jerwood Charitable Foundation, NKA, British Council

Egy az alkotókkal való beszélgetés hanganyaga / Discussion with Tim Crouch (Writer), Karl James &Andy Smith (Directors): http://royalcourttheatre.libsyn.com/index.php?post_id=529551

Magyar nyelvű Tim Crouch-interjú a litera.hu oldalán: http://www.litera.hu/hirek/provokalni-akarok

Kritikák az alkotó tavaly Budapesten játszott előadásáról: http://www.revizoronline.hu/hu/cikk/1403/tim-crouch-news-from-nowhere-england-pendulum-szinhazi-ingajarat-platan-galeria-trafo/?label_id=1930&first=0http%3A%2F%2Fkultura.hu%2Fmain.php%3FfolderID%3D952&ctag=articlelist&iid=1&articleID=282083

Videó a The Author című előadás nyilvános főpróbájáról: https://www.youtube.com/watch?v=kaNgcGC0X5s

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr992397354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása