Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.10.26. 09:27 zaphodbb

Liszt Ferenc: Chopin

Címkék: gondolat kiadó tortenelem ízelítő katalogus 2010 2

Liszt Ferenc/Wass Ottilia ford.: Chopin

Tudta-e, hogy az első Chopin életéről szóló könyvet Liszt Ferenc írta? Liszt közvetlenül Chopin halálát követően döntött a könyv megírása mellett, ily módon állítva emléket barátjának. A Liszt által francia nyelven papírra vetett kötetnyi írást először a francia La France Musicale magazin közölte le részletekben 1851-ben. Könyv formájában először 1852-ben adták ki francia nyelven. Az első magyar nyelvű kiadás, amelyet Wass Ottilia fordított franciából, 1873-ban jelent meg. A második és egyben utolsó magyar kiadás 1926-ban látott napvilágot a Kultura Könyvkiadó és Nyomda Rt. gondozásában, azóta csak a könyv egyes részletei jelentek meg 1959-ben a Liszt Ferenc válogatott írásai című könyvben. Emiatt Liszt Chopin-könyvét Magyarországon gyakorlatilag senki nem ismeri, antikváriumokban sem lehet megszerezni.

160 oldal, keménytáblás, Cd-melléklettel, ár: 2800.- Ft

RÉSZLET

Chopint a szenvedések jóval halála előtt megtörték, de jutott légyen művei egy részének bármily népszerűség is osztályrészül, az utókor valószínűleg kevésbé felületesen és meggondolatlanul fog ítélni felettük, mint ahogy azt jelenleg teszik. Azok, kik egykor a zene történelmét meg fogják írni, majd kiadják osztályrészét neki, ki szellemének ritka zengzetessége, az összhangzat szövetének oly szerencsés és jelentékeny emelése által nevét a történelem könyvébe örökre bejegyezte, és diadalai nem egy felületes műnek fognak elébe tétetni, mely hangszerek sokasága és p r i m a d o n n á k serege által akarván magát érvényre juttatni, százszor meg százszor játszatott és énekeltetett el.és meggondolatlanul fog ítélni felettük, mint ahogy azt jelenleg teszik. Azok, kik egykor a zene történelmét meg fogják írni, majd kiadják osztályrészét neki, ki szellemének ritka zengzetessége, az összhangzat szövetének oly szerencsés és jelentékeny emelése által nevét a történelem könyvébe örökre bejegyezte, és diadalai nem egy felületes műnek fognak elébe tétetni, mely hangszerek sokasága és p r i m a d o n n á k serege által akarván magát érvényre juttatni, százszor meg százszor játszatott és énekeltetett el.

Kiválólag a zongora keretébe zárkózván, Chopin, nézetünk szerint az író leglényegesebb tulajdonának adta jelét, t.i. azon alak helyes méltánylatának, melyben magát kitüntetnie oly nagy mérvben sikerült: és mégis e tény, melyet oly komoly érdeméül rovunk fel neki, nem kevéssé ártott hírének. Az összhangzat és dallam ily magas tehetségeinek birtokában más talán nehezen állott volna ellent a vonó zengzetes kísértéseinek, a fuvola ábrándos epedéseinek, a trombita harsogásainak, mely utóbbi hangszert mi az agg istennő egyetlen hírnökének tartjuk, kinek kegyei elnyerésében oly buzgón fáradozunk. Mily átgondolt erős meggyőződéssel kellett bírnia, hogy e látszólag rideg körre szorítkozva, lángesze által létrehozza azt, minek felvirágozása e helyen lehetetlennek látszott. Mily mélyen átható éleslátásnak adja jelét e kizáró választás által, mely kiragadván a különböző hangszereket szokott birodalmuk határából, hol a zaj egész hullámzatosságában lábai előtt tört volna meg, azokat a helyett egy szűkebb, de eszményibb körbe helyezi át.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr432399714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása