Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2011.06.22. 14:44 gondolatkiado

Zúzmara

Címkék: sorozat gondolat kiadó ízelítő világirodalmi

Verhaeghen, Paul / Fenyves Miklós ford.: Omega minor

RÉSZLET

Zúzmara

 

– Szép lakás. – Gúnyos ez a hang. Gúnyos és fenyegető − Megváltozhat még a maguk lakáshelyzete − Ezüst szabbatnaptár tűnik el egy kabátzsebben. Ilyet aztán biztos nem szabadna nekik, de hogyan is tiltakozhatna Anya?

Felmennek a lépcsőn. – Az a hálószoba. – Nem lehet, hogy egyszerűen csak ágyban fekszik? – Az egyik ügynök felhúzza a pisztolyát, és heccből a feltúrt takarókupacra céloz. – Pang – énekli, de aztán lemond a további vizsgálódásról. Salamoni bölcsességgel beéri azzal, amit Anya arcán lát.

– Na és ez?

– Az a kicsi szobája. Hagyják aludni. Kérem.

A férfiak benyomulnak a szobámba. Felriadok. Látom körvonalaikat az ajtóban, széles karimájú kalapjukat, amelyet mélyen a szemükbe húzva viselnek – de amúgy sem tudnám kivenni a szemük az ellenfényben –, széles alakjukat, amely útját állja minden szökési kísérletnek. Felsebzi szemem a hirtelen fény, amikor közelebb lépnek. Egyes férfi lerántja a takarómat, kettes férfi feltépi a szekrényajtót, egyes férfi rövid dorongjával az ágy alá kotor.

Aztán visszamennek a folyosóra. Átkutatják a vendégszobát. Ott sincs senki. Aztán a fürdőszobából visszahangoznak a kémfilm hangeffektjei. Most lemennek a lépcsőn. Egyre messzebbről, egyre mélyebbről hallom kopogó cipősarkukat. Suttognak egymással, zizeg egy papír. Nyilván a következő címet keresik a listájukon. – Semmi, maga is látja. – Anya igyekszik a lehető legsemlegesebben mondani, a legkevésbé sem diadalmasan, a megkönnyebbülés legcsekélyebb jele nélkül. – Ha hazaér a férje, megmondja neki, hogy jelentkezzen a Revieren, amilyen gyorsan csak tud. Világos? Holnap reggel. Hajnalhasadtával.

Már kifelé tartanak, már a lakásajtónál járnak, amikor a zárban megcsikordul a kulcs.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr903006019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása