Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2011.09.07. 12:53 zaphodbb

Csigalépcsőn fel a múltba

Címkék: gondolat kiadó művészettörténet fejezetek katalógus 2011 2

Kronauer Éva Lilla: Aranymadár freskó tolla

Egy műemlék börtönkápolna nem mindennapi újjászületése

A könyv az 1842–1847-ben épült, műemlékvédelem alatt álló balassagyarmati Börtön és Fegyházintézet kápolnája felújításának történet írja le – nem tanulmány formájában, hanem élményként elbeszélve. Ennek oka az, hogy a renoválás a legkevésbé sem hagyományos módon zajlott: annak pénzügyi, illetve kivitelezési feltételeit a Norvég Civil Alap nyertes pályázata teremtette meg, amely nem a közvetlen renoválást támogatta, hanem egy speciális technológia, a MűvészMeszes eljárás képzését freskóterápia keretében elítéltek számára. A könyv leírja az épület rövid történetét az 1842-es évtől napjainkig, valamint ismerteti a renoválás előtti állapotát; beszámol a renoválási projekt előkészítéséről, a képzés és terápia módszertani hátteréről, valamint a tanítási és tanulási folyamatról; végül elbeszéli a renoválás menetét, amelyben fontos szerephez jutott a kortárs művészet.

200 oldal, kartonált, ár: 3500.- Ft

RÉSZLET

Csigalépcsőn fel a múltba – Jeremy Bentham álma

Reggel parfüm nélkül, nadrágban indultam el. Egy majdnem százhetven éves férfibörtönbe mentem előadást tartani hetven, nyolctól tizenöt év szabadságvesztésre ítélt fogvatartottnak a kultúráról, a kulturális különbségekről, a kulturális örökségről és megőrzésének társadalmi felelősségéről és fontosságáról. El kellett mondanom nekik, hitetnem velük, hogy börtönük a világörökség szinte egyedülálló darabja, amelyet most mi velük együtt fogunk rendbe hozni, és a jövő számára továbbadjuk, s mindehhez szükség van a segítségükre. Abszurdnak tűnt az egész.

A börtönparancsnok kávéval várt bennünket az irodájában. Majd ő, a freskófestő és én elindultunk… Csak a távolból látszik a különleges kör alakú építmény, amit szaknyelven panoptikumbörtönnek hívnak. Ma már csupán kettő létezik az eredeti tizenkilencedik századi börtönökből, amelyek nemcsak hogy kiállták az idők próbáját, és műemlékvédelem alá kerültek, hanem a Jeremy Bentham-i elvek alapján, eredeti formájukban maradtak fenn, és továbbra is börtönként működnek. Az egykori londoni börtön mellett ma a Tate Gallery található, a spanyol és a haarlemi börtönök múzeumok, kulturális központok lettek, de itt Balassagyarmaton szinte változatlanul, eredeti rendeltetése szerint áll az épület, amelyben az elítélteket igyekeznek neveléssel és odafigyeléssel a társadalom hasznos polgáraivá formálni, hogy büntetésük letöltése után akként kerülhessenek vissza embertársaik közé.

Az ellenőrzőpontok után, az udvaron át bejutottunk a főépületbe, majd megkezdtük utunkat a csigalépcsőn, fel a könyvtárba, azaz az egykori kápolnába. A néhány perces úton évszázadokat mentünk vissza időben és térben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr593208732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása