Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2011.10.17. 13:53 gondolatkiado

A kísértetekről

Címkék: ajánló tortenelem

A kiadó újdonságai között szerepel egy olyan könyv, amely a kísértetekről szerzett tudásunkat új alapokra helyezheti. Ajánlom mindenkinek, aki elég bátor szembenézni a legendákkal!

 

Pataricza Dóra
Kísértethistóriák és egyéb csodák. Phlegón Csodálatos történetei
 
Electa
 
200 oldal, ár: 2800 Ft
 

 

Az ókori irodalom nemcsak agyonunt klasszikusokból áll, hanem kísértethistóriákból, botránykrónikákból és hihetetlen furcsaságok feljegyzéseiből is. Az emberek pletyka- és borzongásigényét Traianus császár korában a görög Phlegón elégítette ki. Az általa leírt csodák egy része bizonyosan megtörtént, vagy megtörténhetett, más része viszont egyértelműen mese. Az utóbbiak közé tartozik a sírjából szerelme kedvéért visszatérő Philinnion históriája, vagy a Rómába küldött, bebalzsamozott kentaur. A gyermeket szülő férfiak, az óriások földből előkerült csontjai vagy a többfejű gyermekek születése azonban mai tudásunk szerint is megmagyarázható jelenségek. Ez a könyv egyrészt arra vállalkozik, hogy elsőként megismertesse a magyar olvasókkal Phlegón csodáit, másrészt arra tesz kísérletet, hogy megtalálja a megmagyarázhatatlan magyarázatát.

 

RÉSZLET: 

I. Szellemek

1. Philinnion

 

…(a dajka) odament a vendégszoba ajtajához, és a lámpás fényénél megpillantotta, a Machatés mellett ülő lányt. 2. Annyira megdöbbentette a jelenés, hogy, nem tudván tovább türtőztetni magát, hangosan kiáltozva a lány anyjához rohant: „Charitó, Démostratos!” Sürgette őket, hogy keljenek fel és siessenek vele együtt a lányukhoz, mert az élve jelent meg, és valami isteni akaratnak köszönhetően a vendéggel van a vendégszobában.

Amikor Charitó meghallotta ezt a váratlan hírt, a nagy újság és a dajka felindultsága miatt nagyon megrendült, és elájult. Nemsokára azonban eszébe jutott a leánya, és sírva fakadt. Végül azzal vádolta meg az öregasszonyt, hogy megbolondult, és ráparancsolt, hogy azonnal tűnjön el a szeme elől. A dajka azonban visszavágott neki, és szemrehányón és szókimondón azt felelte, hogy ő bizony nagyon is józan és épelméjű, ellentétben úrnőjével, aki habozik, hogy a saját lányát lássa.

Charitó végül mégiscsak odament a vendégszoba ajtajához, részben a dajka erőszakosságának engedve, részben pedig azért, mert tudni akarta, hogy mi is történt valójában. Közben azonban, minthogy a szükségesnél több idő telt el, míg újra kérlelni kezdte, így Charitó későn érkezett, és (a vendégszobában tartózkodók) már mind aludtak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr983309270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása