Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2009.10.20. 10:46 gondolatkiado

Ádám Magda: Ki volt valójában Edvard Beneš?

Címkék: ajánló könyv gazdaság gondolat kiadó tortenelem szociologia katalógus 2009 2 politologia

Kevés politikus hagyott olyan mély nyomot korának történelmén, mint Edvard Beneš, aki jelentős szerepet játszott az önálló Cseh-Szlovákia létrejöttében, az utódállamok megosztásában, s végül nem kis mértékben neki is köszönhető, hogy egy gazdaságilag és politikailag sebezhető Közép-Európa jött létre.

A szerző alaposan és tárgyilagosan mutatja be e tipikusan közép-európai politikust és korát, a környezetet, amely elősegítette szédületes karrierjét, sikereit, majd kudarcait, illetve csúfos bukását.

A könyvben elénk tárul Beneš kivételes politikai tehetsége, becsvágyó személyisége, készsége, hogy saját nemzete és személyes karrierje javára gátlástalanul kihasználja az adott történelmi helyzetet és politikustársai rövidlátását.

Viszonylag rövid idő alatt az Osztrák–Magyar Birodalom egységét védő politikusból a birodalom szétdarabolását követelők élharcosává vált. De a békekonferencián szempillantás alatt hátat fordított a korábban fennen hirdetett önrendelkezési és népszavazási elveknek, és felülkerekedett benne a nacionalista, aki tigrisként küzd minél nagyobb terület megszerzéséért.

A diplomáciai csatákban volt igazán elemében, stratégának gyengének bizonyult. Ez derül ki Cseh-Szlovákia szövetségi rendszerére vonatkozó koncepcióiból, a térség kettéosztottságát fenntartani kívánó politikájából, a kisebbségi jogokat semmibe vevő magatartásából, amely jelentősen hozzájárult a müncheni döntéshez, az addigi politikájának a teljes bukásához.

Ádám Magda, aki több évtizede kutatja Európa, ezen belül Közép-Európa huszadik századi diplomáciatörténetét, hatalmas levéltári és publikált forrásanyag alapján sokoldalúan és újszerűen mutatja be Beneš félévszázados politikai és diplomáciai tevékenységét.

Ár: 2450 Ft

Várható megjelenés: november

20% kedvezmény a mintaboltban, Borisznál:

V. Bp., Károlyi Mihály u. 16. (Petőfi Irodalmi Múzeum)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr371460617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.