Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2009.10.21. 10:04 gondolatkiado

Jonas Hassen Khemiri/Papolczy Péter (ford.): Montecore - Egy párját ritkító tigris

Címkék: ajánló gondolat kiadó szépirodalom katalógus 2009 2 gondolat világirodalmi sorozat khemiri

Új, Ízelítő című rovatunkban, ma délután olvashatjátok a könyv első fejezetét!

Az elsõ regényével nemrég debütált fiatal író, Jonas egy nap különös e-mailt kap egy bizonyos Kadirtól, apja gyerekkori barátjától Tunéziából. „Kadir gombolja a klaviatúrát”, hangzik a meghökkentõ kezdet. Kadir ezután elküldi a maga egészen egyéni, a franciát, svédet és arabot vegyítõ, ráadásul képzavarokkal és bombasztikus metaforákkal tûzdelt nyelvezetén írt visszaemlékezéseit közös napjaikról.

Ha már Jonas írásra adta a fejét, javasolja Kadir, írja meg eltûnt apja kacskaringós élettörténetét az õ segítségével, hiszen ennél jobb „sztori” nincs is. Abbas, az apa útja a marokkói árvaháztól a svédországi beilleszkedési kálvárián és a mûvészi sikertelenség kínjain át a világhírig vezetett. És ezzel kezdetét veszi a közös munka.

Jonas eleinte háttérbe szorul, hiszen apja ifjúkori éveirõl nincsenek emlékei, de saját gyerekkori élményeit már õ maga veti „papírra”, jóllehet Kadir ezeket is ellátja lábjegyzetekkel. Két teljesen eltérõ hangon szólal meg a letehetetlenül szórakoztató történet, amelynek egyik vezérmotívuma a hirdetett tolerancia és a hétköznapokban mégis megnyilvánuló rasszizmus között feszülõ ellentét.

A két szólamhoz néha egy harmadik is csatlakozik, ugyanis Kadir arabról lefordítja Jonas apjának régi leveleit. Ez a szólam azonban gyanúsan hasonlít Kadir saját írásaira. Amúgy is, Kadir körül mintha valami nem volna rendben. Lehet, hogy valójában nem is õ az, aki „gombolja a klaviatúrát”? De mi történt az apával? És mi köze mindehhez Montecorénak, a híres Las Vegas-i show tigrisének, amely egy 2003-as elõadás során kis híján megölte Royt, a szelídítõjét?

A tunéziai apa és svéd anya gyermekeként 1978-ban született Jonas Hassen Khemiri a mai svéd irodalom fiatal sztárja, aki mára már drámaíróként is világhírre tett szert. Második regénye, a Montecore számos tekintélyes irodalmi díjat nyert, és több nyelvre lefordították.

Ár: 2800 Ft

Várható megjelenés: november

20% kedvezmény a mintaboltban, Borisznál:

V. Bp., Károlyi Mihály u. 16. (Petőfi Irodalmi Múzeum)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr681463193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.