Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2009.12.01. 11:28 gondolatkiado

Ajánló - Moszkoviáda

Címkék: ajánló könyv regény gondolat kiadó világirodalom szépirodalom gondolat világirodalmi sorozat

Jurij Andruhovics: MOSZKOVIÁDA

rémregény

"– Legyen türelmes és megbocsátó Osztatlanságod – felelem. – Még a szaros, nyomorult kis bogárnak se ártson. Vasárnap járjon istentiszteletre, de a mindennapos imádkozásról se feledkezzék meg. Ajándékozza a szegényeknek a vagyonát, osztogassa mosolyát bőkezűen az özvegyeknek és árváknak, ne ölje meg a gazdátlan kiskutyákat. Gondoljon valami nagyra és szépre, például a verseimre. Olvassa a verseimet, egye a testemet, igya a véremet. Adjon nekem ösztöndíjat, mondjuk, német márkában, és küldjön világ körüli vándorútra. Fél év múlva olyan dicshimnuszt kap tőlem Kegyelmességed, amely az összes uralkodó fölé emeli. Újabb fél év múlva Ukrajna népe követelni fogja Felséged visszatérését, és a sikeres népszavazást követően fehér Cadillacen vonulhat be Kijevbe."

A műfaji paródiák mellett (thriller, love story, önéletrajz, esszé, társadalomrajz stb.) számos lehetséges allúzióval (Venyegyikt Jerofejev, Bulgakov, Joyce, Dante, Wyspiański, Konwicki) szolgáló, élvezetes stílusban megírt, szatirikus regény páratlanul pontos – és korántsem csupán a rendszerváltás pillanatára érvényes – diagnózis a posztszovjet pszichéről, a felbomló, de részeiben is továbbélő birodalomról.

Jurij Andruhovics (1960) a rendszerváltás utáni ukrán irodalom legismertebb képviselője, műveit németre, angolra, lengyelre, oroszra fordították. Magyarul egy kisregénye és két esszékötete jelent meg. A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján hatalmas tömegeket vonzó költői esteken és happeningeken ismertté vált író mintegy emblematikus figurája a szovjet- és narodnyikhagyományokkal egyaránt szakító, okkal, ok nélkül „posztmodernnek” nevezett, ironikus-szatirikus új ukrán irodalomnak.

„Ha most átugornánk a mennyei íróklubba, láthatnánk, hogy Andruhovics Gogol és E. T. A. Hoffman és Bulgakov asztalánál ül, nem semmi, hogy az idősebb kollégák odahívták az asztalukhoz." Konrád György

256 oldal

Ár: 2190 Ft

20% kedvezmény a mintaboltban, Borisznál:

V. Bp., Károlyi Mihály u. 16. (Petőfi Irodalmi Múzeum)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr81565821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása