Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2009.12.03. 10:47 gondolatkiado

Ajánló - Jó itt nekem?!

Címkék: ajánló könyv gondolat kiadó

Jaap Scholten: Jó itt nekem?!

Jaap Scholten, közismert és népszerű holland író, évek óta Magyarországon él. A kötetben közölt rövid − eredetileg az NRC Handelsblad című holland napilapban publikált − írásokban itteni – és részben erdélyi és szlovákiai − élményeit és tapasztalatait írja le, azaz az egy-kori Monarchia területét járta be. A kilencvenes évek végén azért választotta Magyarországot − talán örökre − lakóhelyéül, mert úgy érez-te, itt még rekonstruálható és megélhető az a számára vonzó életforma és életszemlélet, melyet egykor a monarchiabeli arisztokrácia és nagypolgárság képviselt.

Mivel ehhez előbb helyre kellett állítatnia egy régi budapesti villát és egy falusi kúriát, első kézből szerezhetett információkat az itteni reálisan létező kapitalizmusról. Ez kicsit módosított a benne élő romantikus Magyarország-képen. A vonzalom megmaradt, de a vonzalom tárgyát − és benne önmagát − egyre több iróniával látja és láttatja. Az az arisztokrata, akit Jaap Scholten a könyvben és a valóságban alakít, részben kényszerből − mert más kultúrából jött −, részben önként − mert a maga választotta szerep ezt követeli meg − kívülről szemléli az itt zajló történéseket. Kívülről, de korántsem közömbösen. Valahogy úgy, mint egy disztingvált futball-szurkoló, aki nemcsak a meccset, hanem a nézők viselkedését is figyeli és rájuk is gondol, amikor buzdításképp ezt mormolja magában: „Hajrá, gyerünk! Jobbak vagytok!”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr521570740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása