Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2009.11.17. 11:56 gondolatkiado

Tóth Ágnes: Hazatértek

Címkék: gazdaság gondolat kiadó tortenelem szociologia politologia

Tóth Ágnes: Hazatértek

A németországi kitelepítésből visszatért magyarországi németek megpróbáltatásainak emlékezete

A második világháborút követő magyarországi kényszermigráció történetének sajátos fejezetét alkotják a visszaszököttek, vagyis azok a kitelepített németek, akik hosszabb-rövidebb németországi tartózkodás után, többnyire illegálisan visszatértek. A szerző e mindeddig feltáratlan történet megírására vállalkozik.

Az alapvető történeti tények tisztázása mellett - milyen arányú volt, és mely időszakra korlátozódott a visszatérés, melyek voltak az érintettekkel szembeni hatalmi-hivatali eljárások, illetve azok tágabb politikatörténeti kontextusa - foglalkozik a visszaszökött személyek egyéni motivációival is, illetve azzal a kérdéssel, hogy ezek milyen viszonyban állnak az adott személy és csoport identitásával.

A szerző ennek megfelelen nemcsak a témára vonatkozó írott forrásokat elemzi, hanem az érintettekkel készített interjúkat - az egyes élettörténeteket - is, melyek közül néhány a kötetben is olvasható.

375 oldal

Ár: 3500 Ft

Megjelent: 2008

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr121531505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1sx 2009.11.17. 18:25:17

typo alert: utolsó bekezdés "melyk" -- hozzászólásom törölhető

gondolatkiado · http://gondolatkiado.blog.hu/ 2009.11.18. 08:46:44

@1sx: köszönöm az észrevételt, javítottam:)
süti beállítások módosítása