Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.01.26. 09:55 zaphodbb

Nihilizmus, normális

Címkék: ajánló könyv novella gondolat kiadó világirodalom szépirodalom fejezetek gondolat világirodalmi sorozat

Robert Perisic: Köpd le, aki rólunk kérdez

"Itt van Önöknek maga a nagy Raymond Carver horvát kiadásban" (Szerbhorváth György) Robert Perisic, a horvát irodalom legújabb fenegyereke. Költő, író, filmszínész és kultuszfigura. De leginkabb ő Robert Perisic, a horvát irodalom legújabb fenegyereke. Ez a novelláskötete a balkáni háború személyes vetületetit boncolgatja. A zágrábi tengő-lengő, dezorientált nagyvárosi fiatalokról szóló történetek a mai zágrábi szlengben íródtak, és élvezetes, lendületes, magyar fordításban olvashatók.

 

 

RÉSZLET

Zéró buliban

- Nihilizmus, normális - vágta rá Szent Zéró. Ezt szellemesnek találta. Így működött a humoréréke. Úgy tűnt, már nem bírja sokáig idegekkel.

- Figyuzz, öreg! - folytatta. - Marhára csípem a bulidat! Imádom itt az összes kis bölcsész bigét, meg a zártkörű pókerjukat.

Zéró a végzős csajokra gondolt, meg a diplomázás utáni férjhezmenetelükre. Tonko csak bámult és hallgatott. Ez az ő bulija volt az ő kéglijében. Megveregette Zéró vállát, hogyne értené. Nem ért rá. Tonko jó házigazda volt. Azt akarta, hogy minden a legnagyobb rendben menjen. Hogy ne legyen probléma. Mosolyogva hordta a poharakat, és menet közben még egyszer megveregette Zéró vállát. Csak zűr nélkül múljon el minden, csak múljon el, ő megtett minden tőle telhetőt, ő megtartotta a bulit. Egyszer diplomázik az emebr. Ki tudja, mikor fog megint.

- Eleget tett az ifjúsággal szembeni kötelezettségének - mondta Zéró Nadicának.

- Mi-i? - Nadica rendes csaj, de hogy mi jár a fejében...

(valaki az sugdossa: ez az a csaj aki tonko körül forgolódik, mert az ősei tele vannak lóvéval. tonko szégyenlős. ennyi a bonyodalom)

- Muszáj volt megrendeznie a bulit, különben nem tartotta volna meg.

- Jézus, micsoda elmélet... - csodálkozik Nadica.

- Tudod, én paranoiás vagyok: minél többet járatom a számat, annál jobban szarnak rám, és annál ellenségesebb a publikum, de tök mindegy, menjünk tovább, garantálom, hogy muszáj volt neki! Nektek meg muszáj volt eljönnötök, és most muszáj prímán éreznetek magatokat.

- Mit izélsz, én tök jól érzem magam.

- Mert muszáj tök jól érezned magad.

- Neked meg muszáj mindennel frocliznod?

- Muszáj.

- Akkor minek jöttél ide?

Ad 1) Zéró az állától az Achilles-sarkáig végigmérte Nadicát: a méregdrága testét. A férfi évmilliók óta ugyanannak dől be. És már néhány éve az a menő, akinek van lóvéja, ősei, kéglije, diplomája, izmai, gazdag szókincse...

- Azt hiszed, elcsíped a főnyereményt?

- Senki sem hajtott, hogy elgyere.

Ad 2) amikor Zéró még egészen fiatal volt, egy haverja felvágta az ereit. Megmentették. Sok vér, nagy felhajtás, mentők. Aztán később egy másik haverja leugrott a toronyház tetejéről, és per pillanat szörnyethalt. Ez sem volt sokkal jobb.

Így aztán Zéró továbbra is buliról bulira járt. Nem volt harmadik lehetőség. Folytatta a beszélgetést Nadicával.

- Hogy nektek mitől van ehhez kedvetek... hogy bírjátok? Ennyi mindent: szuper buli, szuper dugás, szuper szerető, rémes alak, szuper nyaralás... Nadica egyáltalán nem figyelt rá. Szól a zene. Ezek mind imádnak valami zenét.

- Ez az egész terrorista optimizmus összeesküdött ellenem. Nincs mit mondanom ebben az értelemben, érted? Akármit mondok, nem stimmel, szori. Nadica ránéz. Ez berúgott.

- Mondjuk, voltam a tengeren egy hónapig, és? NAP, TENGER, MIZANTRÓPIA... Neked meg biztos szuper volt!

Arra gondolt, hogy Nadica talán, talán (nagyon pici volt az esély) átállhatna az ő pártjára.

- Krken voltunk, és szuper volt, na és?

Kipukkant remények. Pukkadt csajok. Eszébe jutottak a haverjai. Továbbra is járta a bulikat, és most itt van.

- Te jó ég, én nem érte, miért vagy te ennyire frusztrált?

- Dugába dőlt a dugás.

- Miféle dugás?

- Az, amelyikhez nem kell esküvő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr971702946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása