Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.05.07. 11:03 zaphodbb

Ilyenek voltunk

Címkék: politika ajánló könyv gondolat kiadó demos fejezetek politologia katalógus 2010 1

Paul Krugman: A liberális lelkiismeret

DEMOS-könyvek

Az egyik legismertebb és legbefolyásosabb amerikai politikai kommentátor (mellesleg a 2008-as közgazdaságtani Nobel-díj kitüntetettje) száz év amerikai történelmét tekinti át, s egy újabb reformkor szükségessége mellett érvel. Programjában az általános egészségügyi biztosítás éppúgy szerepel, mint a jövedelmi egyenlőtlenségek mérséklése és egy olyan új politikai koalíció szükségessége, amely a társadalmat nemcsak igazságosabbá, hanem demokratikusabbá is teszi. A kötetet a kortárs történelem, politika és politológia iránt érdeklődőknek ajánljuk.

348 oldal

Ár: 2890 Ft

 

 

RÉSZLET

1.

ILYENEK VOLTUNK

1953-ban születtem. Ennek a generációnak a legtöbb tagjához hasonlóan én is magától értetődőnek vettem azt az Amerikát, amelyben felnőttem. Kortársaimmal vállvetve tüntettem Kambodzsa bombázása ellen, szóvá tettem a társadalmi igazságtalanságokat, és támogatásért házaltam a liberális képviselőjelöltek érdekében. Az ifjúságom hátterét jelentő politikai és gazdasági környezet visszatekintve afféle elveszett paradicsomnak tűnik, kivételes epizódnak országunk történetében. A háború utáni Amerika mindenekelőtt a középosztály társadalma volt.

A második világháborúval kezdődően a bérek ugrásszerű növekedésnek indultak, s ez sok tízmillió amerikai, többek közt a szüleim számára, kiemelkedést jelentett a városi nyomornegyedekből és a vidéki szegénységből. Saját lakást vehettek, és soha nem tapasztalt kényelemben éltek. A gazdagabb rétegek ugyanakkor háttérbe szorultak. Egyrészt viszonylag kevesen voltak, másrészt a tehetős középosztályhoz viszonyítva nem is tűntek olyan nagyon gazdagnak. A gazdagoknál többen voltak a szegények, de lényegében ők is csekély kisebbséget alkottak. Az amerikaiak többségének tehát jó anyagi háttére volt, és hasonló életszínvonalon élt, ezért gazdasági értelemben erős közösségérzés alakult ki a társadalomban.

A kiegyensúlyozott gazdaság mérsékelt politikával párosult. Fiatalságom éveiben, néhány kivételtől eltekintve, széles konszenzus uralkodott a demokraták és a republikánusok között a legtöbb külpolitikai és számos belpolitikai kérdésben. A republikánusok ekkor már nem akarták mindenáron semmissé tenni a New Deal eredményeit, sőt néhányan még a Medicare programot is támogatták. A kétpárti konszenzus fogalmának valódi jelentéstartalma van. Kétségtelen, hogy rányomta a bélyegét erre az időszakra Nixonnak és körének csúfos mesterkedése, illetve a Vietnammal és a faji kérdéssel kapcsolatos zavargások, ám ennek ellenére az amerikai politikai folyamatokat kétpárti konszenzus jellemezte, és az alapvető értékekben egyetértés mutatkozott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr531981100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása