Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2009.12.10. 12:31 gondolatkiado

Ajánló - Közmunkák

Címkék: ajánló könyv gondolat kiadó szépirodalom akcentusok

"A helyszín Amszterdam és a vidéki Hollandia, az idő a 19. század vége, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulója, a nagy, gyors és feltartóztathatatlan folyamatok korszaka, amelyek megrettentik, határozott válaszokra kényszerítik és olykor - mit olykor: legtöbbször - maguk alá temetik a kortársat. Amszterdam bővül, pályaudvar épül, szállodák bújnak elő a földből, miközben a holland vidéken szinte kőkorszaki nyomorban élnek emberek. A panorámakép előterében lezajló cselekmény a három főszereplő szemszögéből, három szólamban adja a korszak krónikáját. A történelem viharában csetlő-botló emberek. Az ellenállásnak semmi esélye. Aki pedig elvéti a lépést, amikor fölugrani igyekszik a történelem robogó vonatára, megnézheti magát.

Thomad Rosenboom remekműve már-már áthallásosan aktuális nem sokkal az ezredforduló után. Ki tudja, talán száz év múlva jön majd valaki és megír bennünket is."

(Győri László)

Thomas Rosenboom, a kortárs holland próza kiemelkedő alakja Doetinchemben született 1956-ban, és Arnhemben járt katolikus gimnáziumba. A Nijmegeni Egyetemen három évig pszichológiát tanult, ezt azonban abbahagyta, hogy utána az Amszterdami Egyetemen folytassa tanulmányai holland nyelv és irodalom szakon. A diploma megszerzése után Amszterdamban maradt, jelenleg is ott él. 1982-ben debütált egy novellával a Revisor című folyóiratban.

Az 1999-ben írt, hatalmas sikerű Közmunkák című regényével másodszor is elnyerte az előkelő holland Libris Literatuur-díjat, amelyet először az 1994-es Gewassen vlees című regényéért kapott meg.

Műveit németre, franciára, dánra és spanyolra is lefordították.

Megjelent: 2009

724 oldal

Ár: 4800 Ft

20% kedvezmény a kiadó mintaboltjában:

V. Bp., Károlyi Mihály u. 16. (Petőfi Irodalmi Múzeum)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr561588012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása