Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2011.07.12. 13:29 gondolatkiado

Mara Meimaridi: A szmirnai boszorkányok olvasói vélemény

 Legutóbb egy okkult oldal, az Annwn véleményezte nemrég megjelent könyvünket, A szmirnai boszorkányokat.

Mara Meimaridi: A szmirnai boszorkányok

361 oldal

3200 Ft

ISBN: 978-963-693-340-1

"Ezúttal egy olyan könyv kerül fel ide, amely más országokban nagy sikert aratott. Fõleg anyaföldjén, Görögországban, hisz ott még tévésorozat is készült belõle.


A könyv elsõ ránézésre talán túl komolynak tûnik, ám azért ne rettentsen el senkit. Hosszabb kikapcsolódásnak tökéletes, hisz majdnem 400 oldal. Kicsit furcsa Meimaridi stílusa, de talán ez függ a fordítótól is. Vagy én nem vagyok hozzászokva a görög stílushoz.

A történet talán kicsit gyenge klisével kezdõdik (padláson megtalálni/megkeresni a régi titkokat), de azért szépen megoldotta az írónõ, hisz mégis csak folytattam az olvasást. Anélkül, hogy lelõnék bármiféle poént, a történetet a borító is összefoglalja:

A regény Katina történetét meséli el, akinek életébe döntõ fordulatot hoz az a nap, amikor õ és édesanyja, Eftalia megismeri Attartot, a török varázslónõt. Ahogy egyre jobban megtanulják alkalmazni a mágiát, nincs, ami megállítsa õket. Katina egymást követõ férjei révén egyre magasabb társadalmi körökbe kerül.

A mágia biztosította lehetõségekkel azonban okosan élni is képes: nemcsak a szerelmi, hanem az üzleti életben is egyre sikeresebb lesz, míg végül Szmirna egyik legbefolyásosabb asszonyává válik.

Katina történetét száz évvel késõbb élõ rokona, Maria meséli el, aki megtalálva a varázslónõ titkos iratait, maga is egyre jobban a mágia hatása alá kerül…

Pozitívumként megemlíteném a könyv témáját, nem hiszem, hogy hasonlót találni lehetne mostanság. Érdekesen vezeti a történetet, fenntartja az érdeklõdést és az olvasó kíváncsivá válik a folytatásra. Amellett, hogy egy jó történetet olvasunk, mûveltségünket is gazdagítja. Magam részérõl már jónak találom, ha egy könyv lábjegyzetekkel van ellátva, mert az azt jelenti, hogy nem közhelyekkel, s sablonos tudással van megtöltve, hanem mond valami újat is.

Megismerhetünk egy félig fantázia, félig igazi világot, nem mellesleg ötleteket is nyerhetünk (ha már ez egy okkult oldal, akkor ezt is megemlíteném).

Negatívumként a stílust említeném meg. Hozzá lehet szokni, de hosszabb olvasás esetén kicsit unja az ember a könyvet. Szintén zavaró, hogy míg egyes eseményeken, szereplõkön csak úgy átugrál, addig más unalmasabb részleteket a végletekig taglal. Volt, hogy több oldalt lapoztam át, mert annyit taglalta egy férfi fösvény mivoltát.


Értékelés:

Három bájital. Érdekes a történet, érdemes elolvasni, hossza miatt természetesen nem egy könnyed olvasmány, de megéri nekifutni. Egyszer mindenképpen."
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr223060446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása