Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2011.11.02. 15:19 gondolatkiado

Játék és pedagógia

Címkék: ajánló könyv friss gondolat kiadó könyvismertető pedagógia fejezetek

Tészabó Júlia
Játék – pedagógia, gyermek – kultúra. Tanulmányok

158 oldal, ár: 1800 Ft
 

A játéktörténet és a gyermekkortörténet a mai gyermek képének értelmezéséhez is fontos adalékokat szolgáltat, megérteti, hogy hogyan és miért alakultak ki az új játéktípusok, melyek fejlődésének folyamata napjainkban sem állt meg, hogy a játék helye a gyermekek tevékenységeinek rendszerében állandóan változik, sosem függetlenül az adott kor társadalmi-politikai- gazdasági folyamataitól, s így minden aspektusában tükrözve azokat. A kötet tanulmányai az ELTE Pedagógiai Pszichológiai Karának Pedagógiatörténeti Tanszékén Németh András vezetésével zajló Életreform- mozgalmak és a reformpedagógia cím OTKA-kutatás keretében születtek, azok többségének első megfogalmazásai a program keretében rendezett konferenciákon hangzottak el.

RÉSZLET:

„Az iskola egész a legújabb korig csak tiltással lépett fel a játékokkal szemben, s azokat paedagogiailag értékesíteni senki sem kísértette meg, s kivált nálunk egész a legújabb korig e tekintetben semmi sem történt” (Kiss, 1880. 449. o.) − állapította meg Kiss Áron 1880-ban. E gyermeki tevékenység értékéről, a gyermekek fejlődésében és fejlesztésében betöltött szerepéről kialakuló újfajta gondolkodás – nem utolsósorban éppen az ő jelentős közreműködésével − nemcsak a gyerekek jobb megismeréséhez, hanem a tanítói professzió kialakulásához is hozzájárult a 19. század utolsó évtizedeiben.

Néhány, a tanulmányban említett nagyobb játékmánia története:

A bűvös kocka

A játékgyártók listáján a 20. század játékőrületeként szereplő, Rubik Ernő tervezte magyar eredetű játék minden szempontból eleget tesz a játékmániává válás kritériumainak. Kicsi, kézbe fogható, bárhová magunkkal vihető tárgyról van szó, amely ügyességet kíván, s versengés jellegű játékra is módot ad. A megkívánt ügyesség a gyorsaságon kívül azonban egyéb képességeket is mozgósít, s ezért modern játék: a manualitás mellett a vizuális képességeket, a térlátást, a kombinációs képességet is próbára téve tartalmazza a játék izgalmát nyújtó elemeket, a játék kétes kimeneteléből adódó izgalmat, a játékban mutatott ügyesség fejleszthetőségét, s így a megmérettetésben való előrelépés lehetőségét. Bár a mánia elmúlt, a kocka szilárdan jelen van a játékkínálatban a világ minden részén. Egyike a kulturális ikonná vált játékszereknek, képe mindenkinek ismerős, számtalan összefüggésben használt ikon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr513347991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása