Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2012.10.26. 10:03 gondolatkiado

Magyar László András: A kapzsi hóhérné

Címkék: ajánló könyv gondolat kiadó könyvismertető visszhang szépirodalom fejezetek ízelítő kultúrtörténet

magyari-kapzsi.jpgMagyar László András: A kapzsi hóhérné

Fülszöveg: A gyűjtemény elbeszéléseiben, méregkeverőkről, prostituáltakról, kikapós asszonykákról, apácákról, csalókról, mártírokról, kuruzslókról, hóhérfeleségekről és kígyónőkről egyaránt szó esik. A rövid és szórakoztató történetek hiteles képet adnak a nők korabeli társadalmi helyzetéről, életmódjáról, szenvedéseiről, sőt -mivel a szövegek kivétel nélkül férfiaktól származnak- bizony nem túlságosan hízelgő megítéléséről is. A 16-17. század már szinte teljesen elfeledett irodalma különleges csemege lehet mindazok számára, akik kedvelik a szórakoztató, eseménydús, kissé véres és kegyetlen, olykor pajzán vagy egyenesen obszcén olvasnivalót.

...

Ha a modern világ novellái a blogbejegyzések, akkor ezek a hol rövidebb, hol hosszabb történetek a középkoré, melyben furcsa mód ma is nagyon ismerős megállapítások születtek. Lám-lám, nincs új a nap alatt, s bizony egy céda már akkor is többet ért, mint egy rendes, dolgos, hímsoviniszta megfontolásból elnyomott asszony... vagy ha a férfiember valami kapitális baromságot követett el, életbe lépett a Cherchez la femme! és kenték rá az egészet a Zasszonyra, akit biztos megszállt az ördög.

...

A recenzió itt olvasható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr844871061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása