Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.01.12. 10:47 negyedik_nick

Kék, szabad madarak

Címkék: könyv regény gondolat kiadó könyvismertető recenzió kezdeményezés katalógus 2009 2 politologia

Moly visszhang - Lieve Joris: A melankolikus forradalom

(Bagó Dániel)

Lieve Joris Hollandiában élő belga-flamand írónő könyve "non-fiction utazási regény". A szerző a műfaj specialistája, számos hasonló, Közel-Keletről és Afrikáról írott művét - mint ahogy később ezt is - irodalmi elismerésekkel díjazták. A szóban forgó könyv a magyar rendszerváltás történetének talán legizgalmasabb időszakát, az 1989 nyarától 1990 tavaszáig eltelt egy évet mutatja be négy fejezeten, azaz az utazás négy szakaszán át. Az egyes szám első személyben íródott regény rendszeresen visszatérő szereplői a rendszerváltó értelmiség legendás alakjai, akik közül egyesek már meghaltak, vannak, kiknek neve egyszerűen a feledés homályába veszett, és olyanok is, akik épp az elmúlt években élték fel politikai tőkéjük maradék morzsáit. A mű - elviekben - a fent említett időszak történelmén kalauzolja végig az olvasót, egy külföldi írónő szemüvegén keresztül. Az "elviekben" azonban nem véletlenül került a mondatba: a regény számomra sokkal inkább azt mutatja be, hogy honnan indult a rendszerváltó értelmiség azon, magát kék, szabad madarakkal jelölő, talán jóval többre hivatott csoportja, akik 2009-2010-re a politikai elemzők szerint gyakorlatilag leradíroztak magukat a politikai palettáról.

Az írónő, akit Konrád György munkái csábítanak Magyarországra, illetve Budapestre, logikus módon az ellenzék Nyugattal kapcsolatot tartó részével, az SZDSZ-szel épít ki szoros kapcsolatokat, az ő prominens képviselőiket tudhatja hamarosan barátainak. Ennek következtében az ő nézeteik, az ő akcióik nyerik el a szerző szimpátiáját, ők képviselik a haladást, a világra való nyitottságot, míg a legnagyobb vetélytárs MDF a retrográd világképet, a hagyományokhoz való sokszor irracionális ragaszkodást és az önmagunkba fordulást. Némileg talán meglepő módon már a regényben is érezhető az a jelenség, amely az elmúlt évtized politikai életét oly elviselhetetlenné tette sok honfitársunk számára: az ellenfél demonizálása. Úgy látszik, ennek gyökerei nem 2002-ben vagy 1998-ban erednek, hanem mar a rendszerváltás során is megvoltak a rendszerváltó erőkben.

A regény egyik nagy érdekességét az adja, hogy az írónő sikeresen "épül be" az SZDSZ köreibe. Habár teljes mértékben a könyv vége fele sem tud azonosulni velük, a kialakított szoros kapcsolatoknak köszönhetően mégiscsak intim környezetben ismerhetjük meg az akkori politikai elit mindennapjait. Így látogathatunk el például Demszky Gábor feleségének vidéki szüleihez, ahol a politikus házaspár nem csak kipihenni próbálja a fővárosi kampány fáradalmait, hanem a helyi parlamenti képviselőségért is harcol.

Hasonlóan érdekesek azok a részek is, amelyekben a magát többnyire színtiszta gerillamódszerekkel népszerűsítő FIDESZ-ről esik szó. Az SZDSZ-szel ellentétben itt sajnos nem épít ki kapcsolatokat az írónő, a szabaddemokraták szemüvegén keresztül mégis kaphatunk egy valamennyire pontos képet a mára legnagyobbá vált politikai párt kezdeti napjairól - amelyekben, talán mondanom sem kell, a párt kommunikációs stílusa és nézetei meg nagyban eltértek a manapság képviseltektől.

A regény igazi erénye, hogy nemcsak a politikai elit nézetein és életén keresztül probálja bemutatni a rendszerváltást, hanem írókkal (pl. Nádas Péter), SZDSZ-szimpatizáns átlagemberekkel és tinédzserekkel folytatott beszélgetések is színesítik a könyvet. Így tudhatjuk meg például, hogy az útkeresése részeként Londonba utazó és ott dolgozni kívánó fiatal alakja nem a 90-es évek második feléből származik, hanem már ekkor is jelen volt az országban.

Kinek érdemes elolvasnia a Melankolikus forradalmat? Mindenkinek, aki szeretne többet megtudni arról, honnan indult, miből eredeztethető az a politikai világ, amely ma olyannyira meghatározza a mindennapokat. A regény természetesen nem az eseménytörténetre helyezi a hangsúlyt, nem ismerjük meg belőle napról napra a legfontosabb történések krónikáját. Ugyanakkor belepillanthatunk valami sokkal érdekesebbe: a rendszerváltásban oly nagy szerepet játszó egyik politikai alakulat vezéreinek ebben a rövid időszakban is sokat változó, formálódó gondolataiba.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr41665754

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tovább alkudozik az MDF és az SZDSZ 2010.01.12. 19:20:01

Simonyi András lehet az MDF budapesti listavezetője, akit Herényi Károly követne.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása