Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.01.15. 12:31 zaphodbb

"A vérit érezem valakiknek!"

Címkék: regény gondolat kiadó világirodalom szépirodalom szorokin fejezetek gondolat világirodalmi sorozat

Fejezet - Vlagyimir Szorokin/M. Nagy Miklós (ford.): Cukor-Kreml

Megálltak a kislányok, nézik a szentet. Görbedt, ösztövér, rongyos alak, s ahogy ott lépdel, valahogy békára hasonlít, pórázon vezeti az elektromos kutyáját. Kadénak hívják amúgy, már hogy a kutyát. Amonyja mellén nehéz vaskereszt lóg, a vállán láncok, fülében tölgyfa dugó, hogy megvédje az emberi zsivajtól. A nagymama azt mesélte Marfusának, hogy Amonyja csak évente egyszer veszi ki a füléből azokat a dugókat, Urunk Színeváltozásakor, hogy „meghallja a kegyes fény suttogását”. Ezek miatt a tölgyfa dugók miatt van, hogy Amonyja nem úgy beszél, mint más emberek, hanem kiabálósan. Mint most is:

– Nem látom az utat! Sötétben járok! Reggel van, fényes napvilág, de Amonyja nem látja az utat. Megáll, mire a tömeg is megáll mögötte.

– Fényt! Fényt! – kiáltja a szent.

Kade kutya fölgyújtja kék szemeit, világít Amonyja lába elé. A botjára támaszkodik Amonyja, nagy fejét lehajtja egész a földig, szaglássza a havat, s fölkiált:

– A vérit érezem valakiknek!

Mozgolódik a tömeg Amonyja körül:

– Aztán kinek a vére fog kiömleni, Amonyecska?

– Kinek kell rettegnie?

– Hová bújjék?

– Hol kelletik gyertyát állítani?

– Kinek kell ajándékot vinni?

Szagolja Amonyja a havat. Megdermed minden ember.

– Kicsi baj! – rikoltja Amonyja.

Mindenki nyomakszik előrébb, nyugtalankodik.

– Mutasd a bajt! Mutasd a bajt!

Kiegyenesedik Amonyja, csüngő szemöldöke alól bősz pillantásokat lövell szerteszét.

– Kicsi baj! Kicsi baj!

– Mutasd a bajt! Mutasd a bajt! – nyomakszik a tömeg.

Kupecek és pógárok, rongyosok és kódisok, részegesek és kokoskások, kínai kifőzdések és tatár mézsörárusok, kamaszok és lurkók, mind arra kérik:

– Mutasd a bajt! Mutasd a bajt!

Kiegyenesedik Amonyja, széttárja a karját:

– Emeljetek!

Fölbolydul a tömeg, kopogtatnak a közeli házak ajtóin, ablakain. Arcok bukkannak elő az ablakokban, és a szent négy hallgatag segítője a vállukon cipelt zsákokból gombolyagba tekert erős köteleket húz elő. Egy pillanat, s már az erkélyekről lógtak a kötelek, ablakokból kígyóztak lefelé. Nyomban rendőr is előkerült, lezárta a Malaja Bronnaját: emelik Amonyját! Egyszerű a törvény: bármelyütt mutatja a bajt Amonyja a fővárosban, ott mindennek nyomban meg kell állania.

Amonyja derekára kötötték a köteleket, hű ebe a hátsó lábaira állt, s a tömeg széjjelebb húzódott. Megfeszítik a köteleket, emelik Amonyját, emelik fölfelé. Megdermedt a tömeg. Őt nézi mindenki. Fölemelik szent Amonyját Moszkva fölé. Egyre magasabbra. Második emelet, harmadik, negyedik. Ötödik.

– Kicsi bajt látok! – reccsen a hang a tömeg fölött.

Már nem húzzák a köteleket. Ott függ Amonyja Kijevogorodszkij föld és ég között. Lent meg a tömeg, senki se moccan. Marfusa a száját is eltátotta. Nézi, bámulja az égben függő Amonyját.

– Sztrelec vér ömlik a Moszkva folyón túl! – zengi Amonyja a levegőből. – Két tábornokot ölnek meg hétfőn az opricsnyikok. De az alattuk lévőket nem sújtja az Uralkodó haragja.

Megkönnyebbülten sóhajt a tömeg: kicsi baj, szent igaz, jól mondta Amonyja. Sztrelecatyafiság nem akadt a tömegben. Egyetlen nő, egy karakülbundás szaladt el nyomban, keresztet hányva.

– Eresszetek le! – visítja Amonyja, megrándulva a köteleken.

Leeresztik a földre, eloldozzák. Ő meg nyomban:

– Orvosságot!

Mennek sorban, adakoznak neki. Ki pénzt ad, ki ennivalót. A segédei meg az elektromos kutya segítenek összeszedni az ajándékokat.

– Beteg vagyo-o-ok! Bete-e-eg! – visítja Amonyja gyászosan.

Hányják a keresztet az emberek, hajlonganak. Keresztet vet Marfusenyka is, meghajol a szent előtt. Kade kék szeme megállapodik a szatyrán, amiben a kenyér van, meg a mahorka. Odajön egy széles vállú segéd zsákkal, s némán kinyitja a zsák száját Marfusa és Zina előtt. A lányok meg engedelmesen beléeresztik a zsákba, ami csak a kezükben van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr951674298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása