Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.04.02. 15:52 zaphodbb

Csend zenésze

Címkék: játék kezdeményezés veszíts el egy könyvet 2010

Csend zenésze (http://csokismazsola.freeblog.hu/) ajánlja:

J. D. Salinger: Zabhegyező

Pár hete a könyves világ a világtól elzárkózott amerikai író, Jerome David Salinger halálától volt híres – a rajongói fiókokba zárt, ki nem adott regényekről pletykáltak, a rosszmájúak pedig partikat akartak rendezni a hír hallatán. Az írót Zabhegyező (The Catcher In The Rye) című kultuszregénye tette híressé attól függetlenül, hogy egészen más hangvételű írásai is megjelentek. De mi is ez a regény?

Amikor ezt kérdezik tőlem, általában mindig gondban vagyok, hiszen maga a konkrét cselekmény pár mondatban elmondható: Holden Caulfield, ez a tizenhét éves srác sokadjára rúgatja ki magát az iskolából, és mielőtt újra beállítana a csalódott szülőkhöz, bolyong és gondolkodik New York utcáin pár napig. Tipikus, de semmiképp sem átlagos kamasz: baja van az emberekkel, a viselkedésükkel, a rendszerrel, a világgal és persze önmagával is, és folyton zakatolnak a gondolatai, kérdez és véleményt nyilvánít – mindezt könnyed, fiatalos, bár mára talán kicsit megkopott szlenggel, így nem engedi, hogy az olvasó egy pillanatra is unatkozzon.

Egy érzést közvetít, nem pedig konkrét cselekményt. Megnevettet, miközben súlyos emberi hibákat mutat be tűélesen, és folyamatosan keres valami jobb célt, amiért érdemes az összes hazugságot elviselni. Ez a cél pedig az angol címben lelhető meg, amit magyarul nehéz lenne visszaadni (főleg hogy ez az egyik legsokoldalúbb mozzanat a regényben és rengeteg olvasata lehetséges): Holden egy zabföldön vigyázna a zabban futkosó gyerekekre – az egyetlen jó és szerető dologra, ami még ebben a világban igazi és valódi szeretetet és boldogságot képes adni.

De ez is csak egy értelmezés. Talán Te máshogy gondolnád, ahogy az is, aki egy padon találna rá, mint elveszett könyvre. Viszont egy biztos: Salinger maradandó karaktert és életszemléletet alkotott, akár tetszik, akár nem, mert Holden ott van mindazokban, akik törődni akarnak a minket körülvevő világ sorsával.

Ha meg szeretnéd nyerni a könyv első elveszítésének lehetőségét, válaszolj az alábbi kérdésre. A határidő a mai naptól számított egy hét, a válaszokat a konyvtar@justhvk.hu címre küldhetitek. A 2010. április 9-én éjfélig beérkező helyes válaszadók egyikének rövidesen postázzuk a fenti könyvet, melyet a Könyvellátó.hu ajánlott fel elvesztésre! Kérésünk: ha elolvastad, veszítsd el te is, a könyvről alkotott véleményedet pedig oszd meg velünk a könyv adatlapján. Érdemes lesz pályázni, hiszen az utolsó ajánló után az összes helyes választ beküldők között kisorsolunk majd egy közel 30.000 forint értékű, művészeti albumokat tartalmazó könyvcsomagot is, melyet a Gondolat Kiadó ajánlott fel.

Csend zenésze kérdése: Melyik állat eltűnéséről mélázott sokat Holden a téli Central Park kapcsán?

(Részletesebb bejegyzés a bloggerek akciójáról itt: http://blog.justhvk.hu/?p=2668)

Veszíts el egy könyvet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr161889809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása