Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.11.16. 08:47 zaphodbb

E jellemet felfogni nem volt könnyű

Címkék: gondolat kiadó fejezetek katalogus 2010 2

Megjelent!

Liszt Ferenc/Wass Ottilia ford.: Chopin

Tudta-e, hogy az első Chopin életéről szóló könyvet Liszt Ferenc írta? Liszt közvetlenül Chopin halálát követően döntött a könyv megírása mellett, ily módon állítva emléket barátjának. A Liszt által francia nyelven papírra vetett kötetnyi írást először a francia La France Musicale magazin közölte le részletekben 1851-ben. Könyv formájában először 1852-ben adták ki francia nyelven. Az első magyar nyelvű kiadás, amelyet Wass Ottilia fordított franciából, 1873-ban jelent meg. A második és egyben utolsó magyar kiadás 1926-ban látott napvilágot a Kultura Könyvkiadó és Nyomda Rt. gondozásában, azóta csak a könyv egyes részletei jelentek meg 1959-ben a Liszt Ferenc válogatott írásai című könyvben. Emiatt Liszt Chopin-könyvét Magyarországon gyakorlatilag senki nem ismeri, antikváriumokban sem lehet megszerezni.

160 oldal, Cd-melléklettel, ár: 2800.- Ft

RÉSZLET

Azonban téves volna azt hinni, hogy Chopin minden szerzeményéből hiányoztak azon érzelmek, melyektől e magas röptű dallamát megfosztá, és amelynek erélyes, bátor önmegtagadását az ember talán nem mindig képes átérezni. Műveiben nemegyszer találkozunk néma haragtól és elfojtott dühtől szikrázó helyekkel, és több etűdje, scherzója oly összpontosított elkeseredés jellegét hordja magán, melyből hol gúnyos, hol fellengző kétségbeesés tükröződik vissza. Múzsájának e sötét felszólamlásai észrevétlenebbek és kevésbé átérezve maradtak, mint gyöngédebb színezetű dallamai, és Chopin egyéni jelleme nagy mérvben segíthette azt elő, mert jóakaratú nyájas engedékenysége, egyforma vidor kedélye kevéssé hagyták sejtetni az őt titokban gyötrő kínszenvedéseket.

E jellemet felfogni nem volt könnyű. Ezer egymást keresztülvágó, egymás elől rejtőzködő árnyalatból volt az összeszőve. Alapgondolatainak kitalálásában többnyire csalódott az ember, mint a szlávok jellemében egyáltalán, kiknél a lojalitás és őszinteség, a modor bizalmas és megnyerő volta éppen nem foglalják magukba a bizalmas ömlengést és odaadást. Érzelmeik, mint a saját maga körül tekergő kígyó görbületei, felváltva mutatkoznak és rejtőznek, és csak fi gyelmes vizsgálattal lehet bennük gyűrűik láncolatát feltalálni. Nevetséges volna bókolgató udvariasságukat, színlelt szerénységüket betű szerinti értelemben venni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr212451777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása