Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2011.10.14. 11:20 gondolatkiado

Neveléstudomány - reflexió - innováció

A jövő heti (október 18.) könyvbemutató apropójáról:
 
Szerző: Szabolcs Éva
Cím: Neveléstudomány – reflexió – innováció
Információk: 290 oldal, ár: 2450 Ft
ISBN: 978 963 693 332 6

A felsőoktatásban nemrégiben bekövetkezett gyors változások a hagyományos egyetemi szervezeti keretek és képzési formák újragondolásával jártak együtt. Nem változott azonban, sőt erősödött az az európai egyetemekre évszázadok óta jellemző törekvés, hogy az egyetemi oktatás és a kutatás csak együtt képes megfelelni a felsőoktatással szemben támasztott igényeknek: a színvonalas egyetemi oktatómunka elválaszthatatlan a színvonalas egyetemi kutatásoktól. Ennek jegyében szerveződött az a konferencia, amely a Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézete kutatómunkájáról ad áttekintést. A tanulmánykötetben az itt elhangzott előadások legjavának írott, szerkesztett változata olvasható.

 

 

RÉSZLET:

 

A felsőoktatásban bekövetkező gyors változások a 20–21. század fordulóján a hagyományos egyetemi szervezeti keretek és képzési formák újragondolásával jártak együtt. Nem változott azonban, sőt erősödött az a tradicionálisan kialakult, az európai egyetemekre évszázadok óta jellemző törekvés, hogy az egyetemi oktatás és a kutatás csak együtt képes megfelelni a felsőoktatással szemben támasztott igényeknek. Azt a gondolatot, amelyet Prohászka Lajos Fináczy Ernő 70. születésnapja alkalmából évtizedekkel ezelőtt megfogalmazott a kiváló professzorról, ma is érvényesnek gondoljuk az egyetemi oktatókra: „…mint ahogy Fináczyban, a tanárban mindig a tudós életformája volt a mértékadó, úgy viszont a tudós sem fogja elnyomni benne soha a tanárt. A tudós, aki tanít, és a tanár, aki kutat, benne harmonikus egységben fejlődtek és élnek, és ezt az egységet nem fogja megbontani bármily elhatározó jelentőségű külső esemény” (Magyar Paedagógia, 1930. 92.). Ahogy az EL TE küldetésnyilatkozatában olvasható, a színvonalas egyetemi oktatómunka elválaszthatatlan a színvonalas egyetemi kutatásoktól. Ennek jegyében szerveződött az a konferencia, amely a Pedagógiai és Pszichológia Kar Neveléstudományi Intézetének kutatómunkájáról kívánt áttekintést adni.

 

 

Egyetemünkön hosszú múltra tekint vissza a pedagógia, a neveléstudomány kérdéseinek oktatása, kutatása. Olyan híres professzorok nevéhez köthető e tudományterület magas szintű művelése, mint például Lubrich Ágost, Fináczy Ernő vagy Prohászka Lajos, akik egyszerre tudták szakmailag kiemelkedő módon képviselni a hagyományos univerzitásértékeket és koruk tudományterületükkel szemben támasztott elvárásait.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr63302365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása