Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2012.02.07. 15:22 gondolatkiado

Bor és jogtörténet

Ajánlom az érdeklődők figyelmébe a következő kötetet:

Mezey Barna (szerk.)
Bor és jogtörténet
152 oldal, 2000 Ft

Jogtörténeti értekezések. A bor az emberi társadalom egyik jellegzetes kísérője, mint alkoholos ital, de úgy is mint egy sajátos kultúra képviselője. Nem csupán a szőlő termesztéséről, a bor készítéséről és fogyasztásáról van szó: a bor kultusza, misztikuma az élet majdnem minden területére behatolt. A joghistória ezek közül az egyik, melynek epizódjairól szólnak a kötet tanulmányai. Hogyan jelenik meg a bor mint a törvényhozás tárgya, a bírósági ítéletek témája, a kereskedelmi szabályozás célpontja? Hogyan segíti a gazdagodást, a polgárrá válást, hogyan támogatja egy táj, egy ország hírnevét? Milyen szerepe van a szakralitásban, hogyan jelenik meg a vallási rituálékban? Hogyan szervezik a termelők a hegyközségeiket, hogyan védik értékes terményüket? Megannyi izgalmas kérdés, amire az olvasó választ találhat e kötetben.

Tartalom:


WILHELM BRAUNEDER: Bor és jog: a termesztéstől a fogyasztásig

KAJTÁR ISTVÁN: Hegyközségek bora

KARÁCSONY ANDRÁS: A bor világa

KISS BERNADETT: A somlói szőlészet és borászat jelenlétének korai emlékei

MEZEY BARNA: Bor és törvényhozás a magyar joghistóriában (Különös tekintettel a borkereskedelem szabályozására)

NAGY JANKA: TEODÓRA Szőlősgazdákból polgárokká válni (Szempontok a szőlő és a bor szerepének vizsgálatához a polgárosodás sajátos modelljének kialakulásában)

PÁLVÖLGYI BALÁZS: Hamisítás és a magyar borok jó híre külföldön. A filoxérától a második bortörvényig

VÖLGYESI LEVENTE: Bor, jog, szakralitás – a bor mint terményjáradék beszedésének vallási-ideológiai legitimációja és története a feudális Magyarországon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr804075402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása