Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2009.11.10. 10:52 gondolatkiado

Jonas Hassen Khemiri: a svéd irodalom titánja

Címkék: könyv világirodalom szépirodalom gondolat világirodalmi sorozat khemiri

A  november végén megjelenő Jonas Hassen Khemiri/Papolczy Péter (ford.): Montecore - Egy párját ritkító tigris című könyvet már ajánlottuk, sőt részletet is olvashattatok már belőle itt, a blogon. Ennek apropójából most bemutatjuk magát az írót is.

Khemiri világszerte igen ismert és elismert fiatal svéd író. Első regénye, az Ett öga rött/One Eye Red megjelenésekor, 2003-ban zajos sikereket  ért el mind a kritikusok, mind a nagyközönség körében. 2007-ben ebből a regényből film is készült.

A Montecore - Egy párját ritkító tigris-t 2006-ban írta, amivel 2007-ben elnyerte a Svéd Rádió legjobb regény díját. Ezek után az Oändrat oändlig címü novellájával 2008-ban is övé lett a Svéd Rádió  legjobb novelláért járó díja. A hallgatók az utóbbi idők legszebb szerelmes novellájaként aposztrofálták a művet.

Első színdarabját az Invasion!-t, a The Stockholm City Theatre számára írta és jelentős nemzetközi visszhangot keltett vele: Franciaországban, Németországban, Angliában és Norvégiában is sikerrel játszották. A színdarabot könyv alakban is kiadták.

Khemiri színdarabjai közé tartoznak még Fem gånger Gud/God Times Five címmel a  Riksteatern színháznak írott darab és a We Who Are Hundred, amit 2009-ben mutattak be a Göteborg City Theatre színpadán.

Regényeit lefordították németre, franciára, dánra, norvégre, finnre, hollandra, magyarra, olaszra és oroszra. A Montecore - Egy párját ritkító tigris pedig nem csak nálunk, hanem Amerikában is meg fog jelenni 2010-ben. Mindebből jól látszik, hogy nem csak Svédországban, hanem világszerte is jelentős irodalmi tehetségként tartják számon Jonas Hassen Khemirit, aki a jövőn fogja hagyni a kézlenyomatát. Érdemes tehát figyelnünk rá, munkáira és követnünk útját.

Forrás: Jonas Hassen Khemiri

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr461514902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása