Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.05.21. 10:58 janos444

Mi a populizmus?

Címkék: könyv recenzió visszhang katalógus 2010 1

A 168 óra és a Mandiner is közölt recenziót David van Reybrouck: A populizmus védelmében könyvről, ezeket olvashatjátok alant.

168 óra

Bár Magyarországon a jelenség ismeretlen, érdemes elolvasni a hollandiai és a belgiumi populizmusról David Van Reybrouck könyvét. Eme eredetien ironikus munka alapja a belátás: nem értheti meg a populizmust, aki lenézi a népet, a „tetováltak osztályát”, a „bunkók” és a „Győzikék” tömegét. Az író arra a belátásra jutott, hogy ők ott, Nyugaton posztdemokráciában élnek: olyan rendszerben, amely kívül még demokratikus, de belül már nem. Ahol a választók (nép)szavazásokon megnyilvánuló döntéseit a „tanult régensek”, azaz a társadalom felső rétegéből érkezett politikusok csak akkor képesek elfogadni, ha nekik tetszik. André Bellont idézi, aki szerint a demokráciában még a polgárok mondtak ítéletet a politikusok fölött, ám a posztdemokráciában a vezetők ítélik meg és fölül a polgárokat. Reybrouck szerint e politikai rendszer alapja a társadalom kulturális kettészakadása. Ezért a 20. század utolsó évtizedeiben fellépő kultúrrelativizmust okolja, amely lemondott az alul lévők kulturális egyenjogúsításáról, abban a hitben, hogy a kulturális „felemelés” valójában az alsóbb osztályok ideológiai gyarmatosítása. És történt mindez a kereskedelmi médiumok burjánzásával egy időben.

Ott, Nyugaton a „tanultak” önhittsége áll szemben a „bennszülöttek” (a kevéssé iskolázottak) félelmével a jövőtől, és a dühükkel. Reybrouck szerint ennek tünete a populizmus, amely ma leginkább szélsőjobboldali, ám szavazói nem mind rasszisták. Amely egységesen gondolkodó népről szónokol, azaz antidemokratikus. Reybrouck azt javasolja, hogy a baloldal találjon vissza a néphez, és találja ki a felvilágosult populizmust.

2009-ben ez az írás kapta a legjobb holland esszé díját.

Mandiner

A holland és belga populizmus hátteréről írt David Van Reybrouck igen érdekes és maró humorral operáló könyvet. Van Reybrouck szerint a populizmus megértéséhez meg kell érteni az underclass gondolkodásmódját. David Van Reybrouck szerint a nyugati világ egy általa posztdemokráciának nevezett rendszerben él, ami kívülről szemlélve még demokratikus, de belülről már korántsem az. A társadalmi ranglétra tetején álló emberek csak akkor fogadják el a népszavazással fogadott döntések, amennyiben az az ő szájuk íze szerint való. A szerző szerint a tanultak önhittsége áll szemben a kevéssé iskolázottak félelmével és dühével. A populizmus napjainkban főleg szélsőjobboldali, de szavazói nem mind rasszisták.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr532018124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása