Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.10.05. 08:51 zaphodbb

Brodszkij koncertek

Címkék: programajánló trafo

VERS ÉS DALLAM; EMIGRÁCIÓ, TÜKÖRKÉP

A Futurspektiv2 keretében

LOD/Dirk Roofthooft (B) – Kris Defoort (B): Brodszkij koncertek

2010. október 10. 20:00

Jegyár: 1900 Ft, diákjegy: 1500 Ft, a Trafó bérlet érvényes!

Angol nyelven, magyar felirattal.

„A postajárat pilótája, mint egy bukott angyal, vodkát vedel magában. Múltat idézőn megindítanak a hegedűk. Az ablakon tetők derengenek be szüzesség-fehéren. Harangok zúgnak. Besötétedett.”

(Joszif Broszkij: Elégia – Baka István fordítása)

Joszif Brodszkij Nobel-díjas költő két flamand, egy zeneszerző/ zongorista és egy színész szemével. Önarckép három szólamra.

A Brodszkij koncertek két szereplője, Kris Defoort és Dirk Roofthooft a vers, a dallam, az emigrációba kényszerített orosz költő műveinek időt álló ereje és metafizikus tartalma előtt tiszteleg. Élet, halál, szerelem, bajtársiasság – ezek voltak az 1987-ben Nobel-díjjal jutalmazott életmű fő kérdései és csomópontjai. Nem véletlenül: Brodszkijt 1964-ben – 24 évesen – „tunyejadsztvo", azaz közveszélyes munkakerülés címén perbe fogták, és öt év száműzetésre ítélték. Tizennyolc hónapot töltött egy nyomorúságos, északi faluban. A kiszabadítására indított mentőakció akkor sikerrel járt, de 1972 őszén egész egyszerűen kiutasították az országból.

Az előadás során a két flamand művész arra törekszik, hogy megteremtse azt a fajta érzéki és költői atmoszférát, azt a szépséget, amelyről Brodszkij verseiben is gyakran beszél. Azt a különös bizsergést, amit az ember az ujja hegyén érez, amikor megsimogatja szerelme arcát.

Angol nyelvű videórészlet az előadásból:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr12345804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása