Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2011.05.17. 12:46 zaphodbb

Hóvihar - recenzió

Az Olvass Bele recenziója Szorokin: Hóvihar című könyvéről. A recenzió teljes egészében ide kattintva olvasható.

"Ötven lovacska húz egy járgányt a zord hóesésben. Hóesésben? Hóvihar ez inkább, bátyuska, nem szép, puha, minden rondaságot elfedő hópelyhek szállonganak az égből, hanem kegyetlen, embert próbáló, utakat eltakaró hózápor ez.

Tudod, bátyuska, amikor a legjobb bezárkózni a gunyhóba, tenni még egy fahasábot a tűzre, forró legyen a szamovár, és egy kupica vodkácska sem megvetendő. Összekuporodni egy karosszékben, esetleg rádiót nézni, és semmi pénzért ki nem mozdulni a biztonságból.

Tudom, tudom, van akinek muszáj mennie. Ha menni kell, hát menni kell. És Platon Iljics Garinnak mennie kell. Küldetése van, megmenteni egy falut a Bolíviából behurcolt feketekórtól, ami zombivá változtatja a fertőzötteket. Garin doktor az egyetlen reményük: nála a vakcina.

Nagy szerencséje a jó doktornak, hogy Perhusa, tudod, bátyuska, az a Perhusa, aki mindig csak krákogott, onnan a csúfneve is, Perhusa, azaz Krákogi, na szóval ez a Perhusa hajlandó befogni ebben az ítéletidőben. Befogni a lovacskákat, bátyuska. Na most ezek a lovacskák. Icike-picikék. El tudod ezt képzelni, bátyuska? Nem, nem! Nem jól gondolod! Annyira kicsik, hogy egy-kettőt zsebre is tehetsz, sőt az egész ménest belepakolhatod két kosárkába.

Na szóval, elindul két hősünk, és mi meg hipp-hopp egy Szorokin-féle road-movie-ban találjuk magunkat. Fantasztikus, groteszk, abszurd és ugyanakkor valóságosnak tűnő világban járunk. Törpék, óriások, lila szemű lila kutyák, hóemberek hófallosza."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr612910904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása