Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2011.10.18. 16:02 gondolatkiado

Minták és problémák a bírói ítélkezésben

Címkék: ajánló

Hamarosan megjelenő kiadványunk arra hivatott, hogy felrázza a közélet véleményét:
 
Bencze Mátyás
Elvek és gyakorlatok

240 oldal, ár: 2850 Ft
 

A bírósági gyakorlat színvonala alapvetően érinti valamennyi állampolgár lehetőségét, szabadságát, vagyonát. Alapvető követelmény, hogy a bírói gyakorlat megalapozott – vagyis a jogtudományon alapuló – kritika tárgya legyen. A kritikusnak azonban nincsen könnyű dolga, mert amíg a legtöbb szakma hibái látványosan és egyértelműen nyilvánulnak meg, addig a joggyakorlat esetében az is kérdés, hogy mi számít egyáltalán problematikus döntésnek. A legújabb kutatások fényében úgy tűnik, hogy ez a nehézség leküzdhető, és felállíthatóak olyan mércék, standardok, amelyek segítségével feltárhatóak és nem csupán a jogászok, hanem a szélesebb közönség számára is érzékelhetővé válhatnak a magyar bírói gyakorlat problémái. A könyvben a problémák különböző csoportjai kerülnek tárgyalásra, és ezek sorrendjében haladva a szerző számos közzétett bírói eset elemzésén keresztül mutatja be, hogy a bírói kar nem minden esetben döntött optimálisan: sok esetben a jogi érvek helyett más szempontok játszhattak szerepet a döntések kialakításakor. A könyv megírásának alapvető célja volt, hogy az eddig alig-alig vitatott bírói gyakorlattal kapcsolatban tárgyszerű tudományos és közéleti vita alakuljon ki.

RÉSZLET:

Előszó

Egy ilyen jellegű könyv megírását azért tartom különösen indokoltnak, mert a jog és a bírósági gyakorlat alakulása nem pusztán egy szűk szakmai közönség belügye. Ezt mutatja, hogy a bírói gyakorlattal szembeni kritika nem csupán és nem is elsősorban jogászi szakfolyóiratokban, hanem inkább általános közéleti kérdésekkel foglalkozó újságokban, kiadványokban és az internet színterein jelenik meg.

A jognak tehát nem csupán szakmai oldala van: a törvények és más jogszabályok rendelkezései ugyanis elsősorban nem a jogászok, hanem egy adott közösség tagjai számára írnak elő kötelezettségeket, és a jogerős bírói ítéletnek is a felek tartoznak engedelmességgel – adott esetben például ezek foszthatják meg őket vagyonuktól vagy szabadságuktól.

Azt a tényt, hogy a jog nem csupán egy szűk professziót érint, jól mutatja a laikus bíráskodás léte, amelynek valamilyen formája (esküdtszék, ülnökbíráskodás)szinte valamennyi modern jogrendszerben megtalálható. Éppen ezért mindenki számára kulcsfontosságú, hogy megismerjük a bírósági ítélkezés jellemző problémáit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr553312045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása