Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2011.11.02. 11:58 gondolatkiado

A borító mögött...

Címkék: ajánló könyv gondolat kiadó könyvismertető világirodalom fejezetek ízelítő

Érdekességek:

 

CARL FRODE TILLER

 

Bekerítés

 

Fordította A. Dobos Éva

Gondolat Kiadó, 2011

 

Egy újsághirdetés szerint David elveszítette az emlékezetét, ezért orvosai arra kérik rokonait és barátait, hogy segítsenek emlékei felidézésében. A regény három szereplő leveleiből, illetve jelen idejű elbeszéléseiből épül fel. Mindhárman alapvető szerepet játszottak a fiatal David életében: Jon, a kamaszkori barát; a lelkész Arvid, David mostohaapja; végül Silje, a kamaszkori barátnő. A beérkező levelek szövegek izgalmas szövevényét hozzák létre, amelyek újraírják David élettörténetét, s azzal együtt a levélírókét és másokét is. A regény néhány alapvető téma – a barátság, a szexualitás, az identitáskeresés – mellett azt a kérdést járja körül, hogy miként és hányféleképpen konstruálódik meg egy ember személyisége és élettörténete más személyek nézőpontjából – és miként formálja át a valóságot ő maga.

 

„Egyszerre tömör és áttetsző; súlyos, ugyanakkor magával ragadó; e lenyűgöző regény páratlan eredetiséggel mutatja meg azt az emlékekből és benyomásokból szőtt szövevényes hálót, ahogy más emberek megjelennek számunkra, illetve azt, hogy mennyire nehéz élni nélkülük.” (Magazine Littéraire)

 

Carl Frode Tiller (1970) a kortárs norvég irodalom meghatározó alakja, nemzedékének egyik legtehetségesebb szerzője. Sodró lendületű prózájával eleven, összetett karaktereket teremt, akiknek a tetteit és másokhoz fűződő viszonyát nagymértékben meghatározza az, hogy képtelenek kitörni a saját közegükből, vagy nem képesek szabadulni saját önpusztításra hajlamos viselkedésmintáiktól. Tiller legnagyobb írói erénye az, hogy miközben a végletekig vitt kíméletlenséggel vet számot az emberi létezés árnyoldalaival, mégis képes úgy ábrázolni szereplőit, hogy az olvasó szimpátiát érezzen irántuk – és saját magát pillantsa meg bennünk.

 

A történész végzettségű szerző Trondheimben él. Regényei mellett (többjüknek elkészítette a színpadi változatát is) rendszeresen ír novellákat és kisebb publicisztikákat, valamint játszik a Kong Ler nevű rockzenekarban.

Eddig megjelent kötetei: 

Skråninga (Lejtő, 2001)

Bipersonar (Mellékszereplők, 2003)

Innsirkling (Bekerítés, 2007)

Innsirkling II (Bekerítés 2, 2010)

Portrett av ein varulv (Egy vérfarkas arcképe, színdarab, 2011)

 

Tiller eddigi négy regénye számos irodalmi díjat nyert, köztük a legjobb első könyvnek járót a Lejtő című regényért, valamint az Éhség-díjat (Sultprisen – az elnevezés Knut Hamsun híres regényének címére utal), a norvég kritikusok díját és az Európai Unió irodalmi díját a Bekerítésért. A Bekerítés hatalmas sikert aratott az olvasók körében is; folytatása – mely a norvég kritikusok szerint felülmúlja az első részt is – 2010-ben jelent meg Norvégiában (a Gondolat ennek kiadását is tervezi). A szerző azóta már a harmadik részen dolgozik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó © Kim Nygård

 

Az Éhség-díj átadásakor a zsűri nevében Kjersti Bale a következő szavakkal méltatta a Bekerítés című regényt:

 

„A kritikusok kezdettől fogva kiemelték Tiller pszichológiai érzékét és azt a különleges képességét, hogy izgalmas pszichológiai arcképeket rajzoljon. Ugyancsak dicsérték azt a kérlelhetetlen alaposságot, amellyel a művészetet és a művész szerepét vizsgálja. Ám érdemes hangsúlyozni azt is, ahogy ezek a tényezők együttműködnek annak érdekében, hogy a szerző számot vessen bizonyos, a mai ember szubjektív tapasztalatát érintő alapvető kérdésekkel. Ha Tiller regényei azt bizonyítják, hogy egy emberi lényről nem fogalmazható meg egyetlen igazság, ha minden nézőpontfüggő, ez nem azt jelenti, hogy bármely perspektíva és bármely nézőpont egyforma mértékben érvényes? Nem egyenértékű ez a teljes relativizmussal? Tiller indirekt válasza az ezekhez hasonló kérdésekre az, hogy ha az igazságot lehetetlen megragadni, mivel igazságok sokaságává hasadt szét, akkor az a kérdés, hogy a másokhoz viszonyulásunk mely módjait nevezhetjük erkölcsösnek, égetőbb, mint valaha.”

A szerző saját honlapja:

http://cftiller.no/

A fent közölt információkért az Aschehoug irodalmi ügynökséget illeti köszönet:

http://www.aschehougagency.no/Authors/Aschehoug/Aschehoug-Fiction/Tiller-Carl-Frode

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr203347407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása