Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2012.09.05. 09:26 gondolatkiado

Nemzetközi kötet, kárpátaljai társszerzővel - recenzió

Címkék: ajánló könyv gondolat friss gondolat kiadó könyvismertető recenzió kultúrtörténet

Szépfalusi István - Vörös Ottó - Beregszászi Anikó - Kontra Miklós
A magyar nyelv Ausztriában és Szlovéniában
 
A magyar nyelv a Kárpát-medencében a XX. század végén.

352 oldal, 3500 Ft

kontra.jpgAz 1990 előtti magyar nyelvtudomány egyik adóssága volt, hogy nemigen foglalkozott Trianon nyelvi következményeivel. A rendszerváltás után A magyar nyelv a Kárpát-medencében a XX. század végén című kutatás keretében határon túli és magyarországi nyelvészek elkészítették a környező országok kisebbségi magyar nyelvhasználatának szociolingvisztikai elemzését Trianontól az 1990-es évek közepéig. A kutatók azonos szerkezetben tárgyalják a kisebbségi magyarok földrajzi és demográfiai jellemzőit, politikai, gazdasági, kulturális és vallási helyzetét, a nyelvekhez fűződő attitűdöket és a nyelvi konfliktusokat, a nyelvi törvényeket, a magyar nyelv szerepét az oktatásban, a közigazgatásban és a tömegtájékoztatásban. A szigorúan nyelvészeti részek a kétnyelvűség hatásait írják le, vagyis a magyarországi magyarok és a határon túliak közti nyelvi azonosságokat és különbségeket elemzik. A kárpátaljai (1998), vajdasági (1999) és szlovákiai (2000) monográfiák után most az összevont ausztriai és szlovéniai kötet jelenik meg. A szerzők: †Szépfalusi István bécsi lelkész és szociográfus, Vörös Ottó nyugalmazott főiskolai tanár (Szombathely), Beregszászi Anikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, és Kontra Miklós, a Szegedi Tudományegyetem professzora.

És a recenzió:

Nemzetközi kötet, kárpátaljai társszerzővel

A magyar nyelvtudomány – elsősorban politikai okokból – közel hét évtizeden át nem vizsgálta (tegyük hozzá: voltak idők, amikor nem is vizsgálhatta) a Magyarországtól elszakított magyar milliók nyelvének állapotát, nyelvi jogi, nyelvhasználati problémáikat. Az 1990-es évek közepére hatalmas adósságot halmozott fel a magyar nyelvészet e téren. Abban, hogy mára ez az adósság eltűnt, s hogy ma már lényeges információink vannak a kisebbségben élő magyarok által használt magyar nyelvváltozatokról, hatalmas szerepet játszott az a kutatócsoport, mely az 1990-es évek derekán Kontra Miklós vezetésével arra vállalkozott, hogy a nemzetközi tudományos kutatások módszertana szerint, egységes szempontok szerint feltérképezi a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyarok nyelvi helyzetét, nyelvhasználatának jellegzetes vonásait.

A cikk a Kárpátalja.ma kárpátaljai magyar hírportálon és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oldalán olvasható.

A kötet a 17. Élőnyelvi Konferencián is bemutatásra került.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr904756242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása