Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2010.07.21. 14:48 zaphodbb

Mutáns krokodilok

Címkék: recenzió visszhang

Az urbanlegends.hu-n megjelent "Mutáns krokodilok a csatornából" című cikkben a Gondolat Kiadó könyvéről: Sergio Benvenuto: Városi legendákról is szó esik, így itt a helye, olvassátok el az egész cikket az urbanlegends-en, ide kattintva!

Mutáns krokodilok a csatornából

marinov

A szóbeszéd sikere

Egy szóbeszéd sikerét általában az határozza meg, hogy hitelt adunk a teljesen valószínűtlen tényféleségeknek – írja Sergio Benvenuto Városi legendák című könyvében. Elmélete szerint a New York szennyvízcsatornáiban élő alligátorok története azért lett sikeres, mert kevéssé volt hihető, és nem erősített meg semmilyen sztereotípiát általában a szennyvízcsatornákkal és különösen New Yorkkal kapcsolatban.

Azzal, hogy a világ legmesterségesebb városának, New Yorknak a szennyvízcsatornái adtak szállást a legvadabb természet tipikus lakóinak, egy szemantikus differenciál skála ellentétes végpontjai kerültek egymás mellé – mutat rá Benvenuto. A szóbeszéd az ellentétek hiperbolikus összekapcsolódását, egy oximoront visz színre. Az ellentétek ezen összekapcsolása maximalizálja egy információ érdekességét. A szóbeszéd azért csábít és terjed, mert egy érdekes értelmezést sugall, valós tényekként tüntetve fel nagyon valószínűtlen és ellentétes dolgokat.

A krokodilos legenda Benvenuto szerint az ellentétek narratív kombinációja, és ezért készek sokan elhinni; de nem azért hisznek benne, mert megerősítene egy összefüggő sztereotípiájukat.

Az emberek akkor adnak hitelt a legendának, ha olyasmit fejez ki, amit nem lehet elmondani, egy nehezen fenntartható vélekedést, amennyiben egy valószínűtlen, kevéssé hihető tényhez kapcsolódik, és/vagy cenzúrázott vagy bevallhatatlan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkiado.blog.hu/api/trackback/id/tr762166262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása