Share |

Címkék

Címkefelhő

Gondolatblog

2014.05.08. 14:38 gondolatkiado

Café Amsterdam a Gondolat Kiadó szerzőivel

Címkék: programajánló

Május 29-én, 30-án és 31-én Café Amsterdam a Gondolat Kiadó szerzőivel! Arnon Grunberg (Fantomfájdalom, Tirza, Ínyencek, A betegség nélküli ember) és Toine Heijmans (A tengeren) is a vendégek között lesz, az alábbi programokon találkozhattok velük:

Május 29. csütörtök, 20.45 – 20.55, 3. pódium: Arnon Grunberg a A betegség nélküli ember című regényből olvas fel
Május 29. csütörtök, 22.00 – 22.30, 1. pódium: Szántó T. Gábor beszélget Arnon Grunberggel a A betegség nélküli ember című regényről
Május 30. péntek, 19.40 – 20.40, 1. pódium: Kínos megfigyelések. Arnon Grunberg és Timur Vermes beszélgetése irodalomról, erkölcsről és a képzelet erejéről. Moderátor: Forgách András

Május 29. csütörtök, 20.30 – 21.00, 2. pódium: Réthelyi Orsolya beszélget Toine Heijmansszal az A tengeren című regényről, a szülői szeretetről, a családról, és a szeretteink elveszítésétől való félelemről
Május 30. péntek, 22.00 – 22.30, 1. pódium: Toine Heijmansszal Váradi Júlia beszélget
Május 31. szombat, 20.30 – 20.40, 3. pódium: Toine Heijmans felolvas

Ezen kívül is számtalan érdekes programmal várják a látogatókat, érdemes lesz benézni.

http://cafe-amsterdam.org/

Szólj hozzá!

2014.05.06. 12:18 gondolatkiado

Kjersti Annesdatter Skomsvold - Gyorsuló lépteim távolba tűnnek

Címkék: ajánló gondolat világirodalmi sorozat

Fordította Fejérvári Boldizsár

Gondolat Kiadó, 2014

125 oldal, 2400 Ft

ISBN 978 963 693 485 9

 

Mathea Martinsen a betűk, rímek és számok szerelmese, így tökéletes társra talál férjében, a statisztikai hivatal tisztviselőjében. Eleven pillanatképek során keresztül ismerjük meg kettejük életútját az immár öreg Mathea szemszögéből, aki egy kicsiny lakásban él Oslo külvárosában, és nem egykönnyen nyílik meg mások felé, de a legmindennapibb események is különleges kalanddá nemesednek az életében. Tudja, hány kavics van az iskolaudvaron (ha a kisebbeket és a nagyobbakat is összeszámoljuk), hány lapot kell statisztikailag letépni a vécépapírtekercsről, és hányszor kell átkeverni a kártyapaklit, bár az már nehezebb kérdés, hogy kinek osszon azután. És nem mellékesen kiválasztott: belécsapott a villám – igaz, ez kétes dicsőség, hiszen a villám csapta meg őt, nem pedig megfordítva.

Mint minden ember, Mathea is az élet nagy kérdéseire keresi a választ: mi van a „ragadd meg a napot!” vezérelve és a rideg statisztikai igazság, a hírnév és elismerés, illetve az ismeretlenség és láthatatlanság közötti senkiföldjén. Aki pedig elég kitartóan keres, az előbb-utóbb talál, így végül az is kiderül, hogy Mathea életének értelmét egy időkapszula, egy fülvédőkből varrott kabát, egy alkalmi ismerősnek adományozott óra, netán valami más jelenti-e majd.

„Igen vicces, kétségbeejtően szomorú, és nagyon igaz.” Eileen Battersby, Irish Times

„Az olvasó mindvégig jól szórakozik, és lépten-nyomon meghökken. A könyv egyszerre kegyetlen és vicces. Az év leghumorosabb kiadványa a gyászkönyv kategóriában.” Sindre Hovdenakk, Verdens Gang

 

Kjersti Annesdatter Skomsvold 1979-ben született, és első diplomáit matematikából és számítástechnikából szerezte. Harmincéves sem volt még, amikor a Gyorsuló lépteim távolba tűnnek berobbant a norvég irodalomba, elnyervén a legjobb első könyvnek járó Tarjei Vesaas-díjat. 2014-ben a regényből készült színdarabot is bemutatták. A szerző első regénye óta egy újabb regényt és egy verseskötetet jelentetett meg.

 

Skomsvold-Kjersti-Annesdatter-foto-Finn-Stale-Felberg.jpgFotó ©Finn Ståle Felberg

Most arra gondolok, hogy a saját egyénként való felfogásomon is felül kellene emelkednem, és a világegésszel kellene azonosulnom, de ez nem megy, olyan messze vagyok a világegésztől, hogy csak na. De talán még nem késő, és eszembe jut a lehetőség, hogy valaki észrevesz, amikor lemegyek a közértbe. De mit tennék, ha ez bekövetkezne? Feltehetően semmit, amivel bizonyára csalódást okoznék az illetőnek. Sosem hallottam olyanról, hogy valakinek imponált volna a semmi, én pedig nem szívesen okozok csalódást.

***

Egyre inkább exponálnom kell magam a halállal szemben, no persze nem szabad túl messzire mennem, belátom, hogy a finom egyensúlyon múlik minden, de végül képes lehetnék együtt élni azzal, hogy meg fogok halni. Magam előtt kétféle utat látok, és sorra veszem őket.

1. Temetőbe járhatnék, temetéseken vehetnék részt, megtervezhetem a saját temetésemet. Amikor elmondtam Epszilonnak, hogy melyik éneket kívánom a temetésemre, kuncogtam magamban, elvégre én nem halhatok meg. Kuncogásom azonban abbamaradt, amikor Epszilon ceruzát kerített, és felírta az éneket az almanachjába. Hát nem szörnyű, hogy az ember a saját temetéséről elmélkedjen? Talán könnyebb, ha valaki másét tervezem el.

2. Elkezdhetnék veszélyesen élni. Átmehetnék az utcán anélkül, hogy előtte balra, majd jobbra néztem volna, azután ismét balra. Az utolsó eshetőség, amely eszembe jut, hogy „elfelejtem” lekapcsolni a gáztűzhelyt, és úgy döntök, ezzel fogom kezdeni.

Szólj hozzá!

2014.04.01. 14:41 gondolatkiado

Carol Birch - Jamrach vadállatai

Címkék: ajánló könyvismertető világirodalmi

Fordította Lukács Laura

Gondolat Kiadó, 2013

kartonált

ISBN 978 963 693 512 2

3400 Ft

 

A MOBY DICK TALÁLKOZÁSA A PI ÉLETÉVEL

„Kétszer születtem. Először egy deszkafalú szobában, mely a Temze fekete vize fölé nyúlt, aztán nyolc év múlva még egyszer, amikor a Highwayen szájába vett a tigris, és valóban elkezdődött minden.”

London, 1857. Jaffy Brown egyike a város szegénynegyedeiben élő számos fiúnak, ám az ő élete egy csapásra megváltozik azon a napon, amikor Mr. Jamrach, egy egzotikus állatok beszerzésére szakosodott kereskedés tulajdonosa, megmenti őt egy elszabadult tigris karmai közül, és munkát ajánl neki. Jaffy kedvét leli a menazséria világában, amelyet az oroszlánok, majmok, hüllők és trópusi madarak zsivaja tölt be. Valódi álma azonban akkor teljesül, amikor néhány évvel később barátjával, Tim Linverrel együtt tengerre szállhat a Lysander nevű bálnavadászhajó fedélzetén. A megbízás nem is lehetne különlegesebb: egy sárkányt kell kézre keríteniük az állatkereskedés számára valahol a messzi Kelet-Indiákon. Jaffy nem sejti előre, hogy útja nemcsak a világ, hanem a hit, a barátság és az emberi létezés végső határaihoz vezet majd.

Az erős hangulatú, gyönyörű nyelven megszólaló regényben életre kelnek a 19. századi világ illatai, színei és ízei, London dokkjaitól egészen a Csendes-óceánig. A feszültséggel teli történet alapmotívuma az ember és a természeti világ kapcsolata, és a félelmetes vadság, amely mindkettő mélyén rejtőzik.

CAROL BIRCH (1951) angol írónő, kilenc regény szerzője. Lancashire-ben él.
A Jamrach vadállatait 2011-ben Man Booker Díjra jelölték.

carol-birch.jpg

„Három év elteltével nemcsak felnőtt férfiként, más emberként is jövök vissza. Megismerem az idegen tájakat, melyek látására annyira vágyom. Megismerem a tengert. Meg lehet-e undorodni a tenger látványától? Ezt Ishbel kérdezte egyszer, amikor a hídon álltunk. Pedig ő soha nem látott tengert, és imádkozom, hogy ne is lásson.

Hazamentem, néztem az ablakból a naplementét. Május volt. Az ég alja akár egy nagy, vörös szem, a háztetők feketék. Szigetek úsztak az égen. Hullámok bukfenceztek. A gyönyörű Azori-szigetek. Jaffy Brown elment. Kísértet lett, azzá tette az óceán, mely fölött szellemként kísért az Isten. Szemem és az indigókék szemhatár egy és ugyanaz.”

Szólj hozzá!

2014.04.01. 12:06 gondolatkiado

Tanulmányok Bécsy Ágnes tiszteletére

Címkék: könyv könyvbemutató

1781135_759459090755260_2121634185_o.jpg_1417x979

Szólj hozzá!

2014.03.27. 14:30 gondolatkiado

Április 7-18-ig kiárusítást tartunk!

Címkék: könyv programajánló

ki_rus_t_s1p_1395926918.jpg_1509x2333

Hálásak lennénk, ha megosztanátok az ismerőseitekkel is, hogy minél több emberhez eljusson a hír.

Szólj hozzá!

2014.03.13. 13:55 gondolatkiado

Könyvbemutató - Mindenkit szeretettel várunk!

Címkék: könyvismertető könyvbemutató kultúrtörténet

Horkay_meghivo.jpg_1417x979

A felvilágosodás koráról még ma is sokan gondolják azt, hogy pusztán az ész unalmas uralma, netán rémuralma jellemezte. Keveseknek jut eszébe, hogy a 18. század a társas együtt-lét százada, s egyben az érzelmek újrafelfedezésének kora. Sokan elfelejtik, milyen páratlan intellektuális izgalmakat hozott: újabb teológiai csatározásokat, a regény műfajának diadalát, az olasz opera újabb hódító útját, a Louvre művészeti központtá alakulását, s társadalmilag a városi polgárság erőteljes kulturális offenzíváját. Chardin, Mozart, Defoe, Doctor Johnson kora ez, amikor Európa szerte kiállító- és koncerttermek nyílnak, s könyvtárak, múzeumok, színházak, operák válnak mind szélesebb kör számára elérhetővé. De hogyan gondolkodott a kor mű-vésze, és hogyan az olvasóközönség a művészetről? Ebben a kötetben az 1650-től 1800-ig tartó időszak esztétikai gondolkodásáról olvashat az érdeklődő. A történet középpontjában az ízlésesztétika gondolkodási sémája áll, ahogy a versailles-i udvarban testet öltött, majd Anglián át vissza-került a kontinensre, s még a meg-késett németeket is meghódította. Boileau, Shaftesbury, Hume, Rousseau, Winckelmann, Kant – néhány név a korszak azon meghatározó gondolkodói közül, akiket a könyv röviden bemutat. Valamennyiük gondolkodása olyannyira eleven, mintha kor-társaink lennének.

Szólj hozzá!

2014.03.04. 12:18 gondolatkiado

Könyvbemutató - Mindenkit szeretettel várunk!

Címkék: friss gondolat kiadó könyvbemutató politologia

Forgacs2_meghivo.jpg_1417x979

Szólj hozzá!

2013.04.24. 13:38 gondolatkiado

Mindenkit szeretettel várunk!

Címkék: ajánló friss gondolat kiadó könyvismertető könyvbemutató kultúrtörténet

boka_meghivo_1366803464.jpg_1417x979

Szólj hozzá!

2013.01.07. 11:33 gondolatkiado

Monica Cantieni: Zöldfülű (recenzió)

Címkék: ajánló gondolat kiadó könyvismertető világirodalom szépirodalom fejezetek

Monica Cantieni: Zöldfülű

 
zoldfulu.jpgA főszereplő egy kislány, akit az árvaházból váltott ki egy átlagos házaspár, s a maguk módján szeretettel mégis némi távolságtartással neveltek.
Tanítgatják az Élet kisebb és nagyobb dolgaira, néha tettekkel és érzelmekkel, de legtöbbször csak szavakkal, melyeket attól függően magyaráznak meg számára, hogy mennyire érnek rá.
Senki fia ő, a senki földjén, de ártatlan, gyermeki naivitásával ő ebből semmit sem érzékel.
Talán ebben rejlik a gyenge pontja a regénynek.
Maga az alapötlet, miszerint gyermekszemmel nézve a világ teljesen más képet fest, egy fantasztikus ötlet, ám párszor, jó párszor úgy éreztem, hogy a világ meg nem értése túlságosan is felnőttes.
Hiszek abban, hogy a gyerekek sokkal többet megértenek a körülöttük lévő világból, mint ahogy hiszik sokszor a felnőttek, legfeljebb talán osztják meg ezt másokkal. De ez a könyv egy kvázi napló-féle, igenis vártam volna, hogy meglássuk, hiába nincs megmagyarázva sok szó jelentése, attól azok még otthonra lelnek a főhősnél, sokkal inkább, mint sejtenénk.
Persze az olyan szavak, mint a tőke, profilírozás vagy idegenáradat valóban nehezen kikövetkeztethető, de alapvetően hiszek abban, hogy legyen akár a hetvenes évek, akár 2012, egy kislány is pontosan érzi, hogy az istencsapása csak egy kifejezés, és jelentését pontosan érti, hogy a taknyos lelenc fáj, ha neki mondják.
Ám ő csak gyűjti a szavakat, és nem keres mindenáron értelmet nekik.
 
A recenzióról bővebben itt olvashat.

Szólj hozzá!

2013.01.07. 11:30 gondolatkiado

Magyar László András - A kapzsi hóhérné (recenzió)

Címkék: ajánló könyv gondolat kiadó könyvismertető recenzió visszhang szépirodalom tortenelem fejezetek ízelítő kultúrtörténet

Magyar László András - A kapzsi hóhérné

magyari-kapzsi.jpgA Gondolat Könyvkiadó komoly filológiai értéket nyújt át az olvasóknak. A kapzsi hóhérné: Történetek nőkről a 16-17. századból címmel ma már nem divatos, mégis igen érdekes történeteket közöl első ízben Magyar László András latinból és németből fordított válogatása.  A fordító szellemes magyarázatokkal is bőven ellátta ezt a könyvet. A leírt dolgok egykor valóban megestek.

 A gyűjtemény 25 német, olasz, spanyol, francia és németalföldi szerző történeteit mutatja be. Főszereplői orvosi, démonológiai és tudományos művekből lépnek elénk. A rövid, szórakoztató írások szerzői persze férfiak. Nem kifejezetten hízelgő ábrázolások nőkről, akik között akadt prostituált, csaló, apáca, kikapós asszony, mártír, kuruzsló is.

 A szereplők urak és szolgák, cselekedeteik az emberi butaság, tudatlanság korabeli példái - fűszerezve kapzsisággal, álszentséggel, kuruzslással. Éppen akkor történt mindez, amikor a katolikus egyház dominanciája Európától Peruig az egész földkerekségen érvényesült. A boszorkányok is általában nőneműek, többnyire ötletesek, talpraesettek, csak igyekeztek a megmagyarázhatatlan jelenségeket valamilyen trükkel a maguk javára fordítani. A betegségtől való rettegés sok kuruzslónak adott kenyeret akkoriban. Ha kiderült a turpisság, az inkvizíció börtöneibe kerültek, ahol kínvallatással kiszedték belőlük, hogy az ördöggel cimboráltak. Persze így is, úgy is kivégezték őket. A katolikusság szabta meg a hitéletet, a tőlük különbözők hiedelmét a társadalom kriminalizálta.

A recenzióról bővebben az EuroAstra Internet Magazin portálján olvashat.

Szólj hozzá!

2012.12.05. 14:02 gondolatkiado

Könyvbemutató - Mindenkit szeretettel várunk!

pernye_meghivo_k_1354712527.jpg_1417x979

Szólj hozzá!

2012.11.30. 11:36 gondolatkiado

Meghívó könyvbemutatóra

Címkék: ajánló meghívó könyv programajánló gondolat gondolat kiadó társadalomtudomány könyvbemutató kultúrtörténet zenetörténet

zen1-1_1354271778.jpg_1181x565

Szólj hozzá!

2012.11.30. 09:48 gondolatkiado

Könyvbemutató - Mindenkit szeretettel várunk!

Címkék: ajánló meghívó könyv programajánló gondolat filozófia friss gondolat kiadó könyvbemutató tortenelem ízelítő kultúrtörténet

gurka_meghivo_kicsi_1354265217.jpg_1417x979

Szólj hozzá!

2012.11.26. 11:05 gondolatkiado

Meghívó könyvbemutatóra - Mindenkit szeretettel várunk!

Címkék: ajánló meghívó programajánló gondolat kiadó gondolat kiadó társadalomtudomány könyvismertető könyvbemutató ízelítő szociologia romológia

szabone_meghivo_kicsi_1353924258.jpg_1417x979

Szólj hozzá!

2012.11.21. 14:13 gondolatkiado

Könyvbemutató - Mindenkit szeretettel várunk!

Címkék: ajánló meghívó programajánló gondolat gondolat kiadó könyvismertető könyvbemutató ókor tortenelem kultúrtörténet

okor_meghivo_kicsi_1353503531.jpg_600x415

Szólj hozzá!

2012.11.19. 14:13 gondolatkiado

Megjelent!

Címkék: ajánló könyv regény karácsony kiadó friss gondolat kiadó könyvismertető világirodalom szépirodalom fejezetek olvass bele

cipkin.jpgLeonyid Cipkin

Nyár Badenben

Fordította Gábor Sámuel

Gondolat Kiadó, 2012

2950 Ft

 „A 20. század egyik legszebb, legfelemelőbb és legeredetibb irodalmi alkotása”

Susan Sontag

 

Hetvenes évek, Szovjetunió, tél, vonatút. Lemegy a nap. Egy orosz értelmiségi utazik Moszkvából Leningrád felé, s egy málladozó, forradalom előtti könyvet lapozgat: Anna Grigorjevna Dosztojevszkaja 1867-es, gyorsírással lejegyzett, majd évtizedekkel férje halála után publikált naplóját. Az orosz irodalom klasszikus műveit is megidéző nyitókép, mely után azonban orosz írókra kevéssé jellemző próza következik. A napló szippantja magába olvasóját? Vagy az olvasó írja újra a naplót? A kérdés nem eldönthető, s a regény olvasójának nincs más választása, mint követni elbeszélőjét, aki térben és időben csapongva hol saját világába, hol a 19. századba, Dosztojevszkij és újdonsült felesége életébe kalauzolja. S ha az olvasó egy-egy vessző után netán elveszíti az események fonalát, a következő gondolatjel után gyakran egy másik szálban tud csak megkapaszkodni.

            A regény Dosztojevszkij és felesége kalandos utazásáról mesél: hitelezők és ellenséges családtagok elől menekülve az idősödő Fjodor Mihajlovics és fiatal felesége hogyan hagyja el Oroszországot, miként telnek napjaik a németországi Badenben, s miként keríti hatalmába játékszenvedélye az önuralmát mindig is könnyen elveszítő, epilepsziájával egész életében küszködő írót.

A Nyár Badenben nem regényes irodalomtörténet, hanem lírai nyelven megszólaló életrajzi fantázia – valódi regény, melyben az elbeszélő utazása és kedves regényei írójának badeni kalandja elválaszthatatlanul összefonódik. Vallomás az irodalom és az élet iránti szenvedélyről, olvasó, mű és szerző viszonyáról.

Leonyid Cipkin (1926–1982) zsidó orvoscsaládban született, s maga is orvosként dolgozott. Szépirodalmi műveit a korabeli Szovjetunióban nem adhatta ki, regényének első sorai néhány nappal halála előtt, Amerikában jelentek meg először nyomtatásban. A kétezres években a regény nagy sikert aratott a tengerentúlon, mára számos európai nyelvre lefordították. A magyar kiadás a regény mellett a szerző hat novelláját, Mihail Leonyidovics Cipkin apjáról szóló írását és Susan Sontagnak a regényt méltatató esszéjét is tartalmazza.

„…átölelte, megcsókolta a mellét, és megkezdődött az úszás – nagy csapásokkal úsztak, egyszerre emelték ki karjukat a vízből, egyszerre szívták be a levegőt a tüdejükbe – egyre messzebb a parttól, a tenger sötétkék domborulata felé – de ő szinte minden alkalommal valamilyen ellenáramba ütközött, amelyik félresodorta, és egy kicsit visszafelé is – nem tudta utolérni, ő viszont továbbra is ugyanolyan ütemesen vetette előre a karjait, és eltűnt valahol a távolban, ő pedig úgy érezte, hogy már nem is úszik, hanem csak kalimpál, lábával próbálja elérni a talajt – és ez az áramlat, amely félresodorta, és nem hagyta, hogy együtt ússzon vele, különös módon a helyőrségi tiszt sárga szemévé változott át, a zsákmányra éhesen kitáguló pupillákká, a kapkodássá, amellyel kigombolja a rabruhát, hogy az őrszoba közepén felfeküdjön a több száz test által fényesre csiszolt, alacsony tölgyfa asztalra, a nyögésekké, amelyeket nem bírt visszatartani, mikor az ő testét sújtották a vesszőcsapások, mintha izmain és csontjain izzó drótot húznának keresztül, a görcsös rángásokká, melyek a verés után kezdődtek el nála, mindazok kárörvendő vagy együtt érző tekintetévé, akik akkor jelen voltak, a helyőrségi tiszt undorodó mosolyává, amikor kiadja az utasítást, hogy hívjanak orvost, erélyesen sarkon fordul és távozik az őrszobáról, és pontosan ugyanez történt vele más nők esetében is, mert mindannyian, éppen úgy, ahogy Ánya, észrevétlenül jelen voltak a verésnél – belestek az őrszoba berácsozott ablakán, az ajtón, be akartak menni, hogy védelmükbe vegyék, de nem engedték őket – mindannyian szemtanúi voltak megaláztatásának, és ő gyűlölte őket ezért, mert ez lehetetlenné tette számára, hogy az érzéseket a maguk teljes mélységében átélje…”

Szólj hozzá!

2012.11.19. 13:57 gondolatkiado

Könyvbemutató - Mindenkit szeretettel várunk!

Címkék: ajánló programajánló karácsony kiadó gondolat kiadó könyvismertető könyvbemutató szépirodalom ízelítő

geczi_meghivo_kicsi_1353329829.jpg_1417x979

Szólj hozzá!

2012.11.07. 11:13 gondolatkiado

Könyvbemutató volt Lendván

Címkék: ajánló könyv friss gondolat kiadó könyvismertető könyvbemutató

A  lendvai könyvbemutatóról ide kattintva látható egy összefoglaló (4.44. perctől)
 
Szépfalusi István-Vörös Ottó-Beregszászi Anikó-Kontra Miklós
A magyar nyelv Ausztriában és Szlovéniában

kontra.jpgA magyar nyelv a Kárpát-medencében a XX. század végén. Az 1990 előtti magyar nyelvtudomány egyik adóssága volt, hogy nemigen foglalkozott Trianon nyelvi következményeivel. A rendszerváltás után A magyar nyelv a Kárpát-medencében a XX. század végén című kutatás keretében határon túli és magyarországi nyelvészek elkészítették a környező országok kisebbségi magyar nyelvhasználatának szociolingvisztikai elemzését Trianontól az 1990-es évek közepéig. A kutatók azonos szerkezetben tárgyalják a kisebbségi magyarok földrajzi és demográfiai jellemzőit, politikai, gazdasági, kulturális és vallási helyzetét, a nyelvekhez fűződő attitűdöket és a nyelvi konfliktusokat, a nyelvi törvényeket, a magyar nyelv szerepét az oktatásban, a közigazgatásban és a tömegtájékoztatásban. A szigorúan nyelvészeti részek a kétnyelvűség hatásait írják le, vagyis a magyarországi magyarok és a határon túliak közti nyelvi azonosságokat és különbségeket elemzik. A kárpátaljai (1998), vajdasági (1999) és szlovákiai (2000) monográfiák után most az összevont ausztriai és szlovéniai kötet jelenik meg. A szerzők: †Szépfalusi István bécsi lelkész és szociográfus, Vörös Ottó nyugalmazott főiskolai tanár (Szombathely), Beregszászi Anikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, és Kontra Miklós, a Szegedi Tudományegyetem professzora.

Szólj hozzá!

2012.10.26. 13:50 gondolatkiado

Megjelent!

Címkék: ajánló könyv regény friss gondolat kiadó könyvismertető szépirodalom fejezetek ízelítő gondolat világirodalmi sorozat

Legújabb regényünk:
 
SIPINO.jpgLeiber, Svenja
Sipino
 

Sipino egy kis üdülőhely Oroszországban, erdők, dombok, mocsarak és tavacskák között. Olyan hely, ahová akkor megy nyaralni az ember, ha szeretne elvonulni a világtól. Jan Riba éppen ezt teszi: bezárja az irodáját Németországban, és felszáll egy Moszkvába tartó vonatra, hogy meglátogassa barátját, Viktort, aki szeretné megmutatni neki az orosz nyarat. Együtt érkeznek Sipinóba, berendezkednek egy szénapadláson, és észrevétlenül a részévé válnak az itteniek életének. Itt van még Vaszilij, a szeszélyes tudós, aki szép, mint egy nő; a tar fejű Pavel és a vékony Anna; Tolik a zongorájával; Darja, aki bánatában ruhákat varr, és a titokzatos Lilja, aki szellemként jár ki és be a faházakba, és Moszkváról álmodozik. Mindannyian Mására várnak, akinek a sorsa, úgy tűnik, elválaszthatatlanul összefonódott e hely végzetével. Svenja Leiber (1975) kivételes tehetségű írónő, aki néhány szóval képes tökéletesen érzékeltetni egy vidéket, egy hangulatot vagy egy helyzetet. A Sipino mágikus erejű nyelven megszólaló regény, friss levegő egy levegőtlen korban.

RÉSZLET:

Két út gabalyodik egymásba, messzirõl jöttek, ingoványos
erdõk egyengették õket, és most itt vannak,
iránytalan sárkereszt, valaminek a közepén, a Griskovo
nevû falu fõterén, egy ezerhektáros, megmûveletlen
mezõgazdasági terület központjában. Az út mentén libacsapat,
zsibbasztóan gágognak, nyújtogatják a nyakukat,
valami zavar: távoli kalapálás, két kislány a kerítésnél,
és egy fiatal nõ, amint kutyájával az erdõ felõl
a keresztezõdéshez közeledik.
Lilja Leonyidovna régen járt erre. Nyelvével csettint
a kutyának, a lányokra ügyet sem vet, a libákat nézi meredten,
azok néhány hosszú pillanatra elnémulnak, és
egyenként tágra nyitva kerek szemüket a nõre bámulnak.
Aztán az egyik újra hangosan gágogni kezd, a többiek
a szavába vágnak, egymást rémisztgetik. Lármás,
veszélyes csõrű banda, elfoglalták egész Griskovót.
Lilja pórázra köti a kutyát és a bolt bejáratához vezeti,
amely egyben posta is, régen pedig kantin volt,
amibõl mostanra csak az asztalok maradtak. Az eladónõ
kocsija a szemközti játszótéren áll. A hinták alatt az
aszfalt fényesre kopott a sokéves súrlódástól – középen
egy kis mélyedést is vájtak a gyereklábak, amelyben
összegyûlt a hólé. Március vége van, meglepõen enyhe
idõ, annyira enyhe, hogy az elsõ nyírek már meghozták
szürke virágaikat.

Szólj hozzá!

2012.10.26. 10:14 gondolatkiado

Beszámoló legutóbbi könyvbemutatónkról

Címkék: ajánló könyv gondolat kiadó könyvismertető recenzió visszhang világirodalom szépirodalom tortenelem fejezetek kultúrtörténet

magyari-kapzsi.jpgKönyvbemutatón jártam

Csütörtökön útnak indultam piciny falucskámból, már csak azért is, mert este egy másik könyvbemutatóra voltam hivatalos, mégpedig a Gondolat Kiadó által publikált A kapzsi hóhérné című könyvére, melyet a szerző, Magyar László András mellett Radnóti Sándor kritikus, esztéta mutatott be.

Már olvastam a könyvet, és nagyon tetszett a kitekintés a 16-17. század "nőkultuszába", ráadásul a Gondolatos könyvbemutatók mindig nagyon jó hangulatban telnek, így egyértelmű volt, hogy Bécs előtt belevetem magam a pesti irodalmi életbe is.

A Petőfi Irodalmi Múzeum egyik lenyűgöző és roppant impozáns termében, a Vörös teremben megrendezésre kerülő bemutató nem csak helyszínével nyűgözött le, hanem az ott megjelenő irodalmárokkal is.

Az élményről bővebben Gretty szerint a világ...egy regénylakás könyvei.. blogon olvashat.

Szólj hozzá!

2012.10.26. 10:07 gondolatkiado

Claire Kilroy: Finomhangolás - recenzió

Címkék: ajánló könyv gondolat kiadó visszhang világirodalom szépirodalom fejezetek gondolat világirodalmi sorozat

Kilroy_1.jpgClaire Kilroy: Finomhangolás

Nehezen jutok szóhoz ezután a könyv után. Egyfelől számomra tökéletes volt, másrészt lesújtó is, hiszen egy drámát olvastam. Mérhetetlen átmenet volt a könyv elejétől a végéig, nehéz volt a lelkemet hozzáidomítani. Bár az elejétől sejteni lehetett, hogy komoly dologról van szó, mégis könnyeden indult, a humora nálam mindent vitt, hiszen ritkán húzódik mosolyra a szám járműveken, de itt megtörtént folyamatosan. Aztán egyre süppedünk, süllyedünk bele a mély valóságba, és csak imádkozunk Eváért.

Eva Tyne egy new yorki vagány csaj, aki debütáló szólókoncertje után rosszul lesz, emiatt kórházba is kerül. A sokkból magához térve egyedül vág neki a hazafele vezető útnak, bár nagyon otthona sincs, hiszen barátjával szakított, nem nagyon tudja, hova menjen. A legjobb megoldásnak egy éjszakai, lepukkant bár tűnik, ahol megismerkedik  Daniellel és az éjszakát is együtt töltik. Ezután egy másik kétes helyen összecimborál   egy orosz emigránssal, Alexanderrel, aki megvételre kínál neki egy minden valószínűség szerint, bár elég kétséges múltú Stradivari hegedűt.

 A recenzió itt olvasható.

Szólj hozzá!

2012.10.26. 10:03 gondolatkiado

Magyar László András: A kapzsi hóhérné

Címkék: ajánló könyv gondolat kiadó könyvismertető visszhang szépirodalom fejezetek ízelítő kultúrtörténet

magyari-kapzsi.jpgMagyar László András: A kapzsi hóhérné

Fülszöveg: A gyűjtemény elbeszéléseiben, méregkeverőkről, prostituáltakról, kikapós asszonykákról, apácákról, csalókról, mártírokról, kuruzslókról, hóhérfeleségekről és kígyónőkről egyaránt szó esik. A rövid és szórakoztató történetek hiteles képet adnak a nők korabeli társadalmi helyzetéről, életmódjáról, szenvedéseiről, sőt -mivel a szövegek kivétel nélkül férfiaktól származnak- bizony nem túlságosan hízelgő megítéléséről is. A 16-17. század már szinte teljesen elfeledett irodalma különleges csemege lehet mindazok számára, akik kedvelik a szórakoztató, eseménydús, kissé véres és kegyetlen, olykor pajzán vagy egyenesen obszcén olvasnivalót.

...

Ha a modern világ novellái a blogbejegyzések, akkor ezek a hol rövidebb, hol hosszabb történetek a középkoré, melyben furcsa mód ma is nagyon ismerős megállapítások születtek. Lám-lám, nincs új a nap alatt, s bizony egy céda már akkor is többet ért, mint egy rendes, dolgos, hímsoviniszta megfontolásból elnyomott asszony... vagy ha a férfiember valami kapitális baromságot követett el, életbe lépett a Cherchez la femme! és kenték rá az egészet a Zasszonyra, akit biztos megszállt az ördög.

...

A recenzió itt olvasható.

Szólj hozzá!

2012.10.10. 13:16 gondolatkiado

Meghívó könyvbemutatóra

Címkék: ajánló könyvbemutató kultúrtörténet

kapzsi_meghivo_1349867774.jpg_700x484

Szólj hozzá!

2012.09.28. 10:45 gondolatkiado

Megjelent!

magyari-kapzsi.jpgMagyar László András
A kapzsi hóhérné. Történetek nőkről a 16–17. századból
202 oldal, kartonált, 2490 Ft

A gyűjtemény elbeszéléseiben, méregkeverőkről, prostituáltakról, kikapós asszonykákról, apácákról, csalókról, mártírokról, kuruzslókról, hóhérfeleségekről és kígyónőkről egyaránt szó esik. A rövid és szórakoztató történetek hiteles képet adnak a nők korabeli társadalmi helyzetéről, életmódjáról, szenvedéseiről, sőt – mivel a szövegek kivétel nélkül férfiaktól származnak – bizony nem túlságosan hízelgő megítéléséről is. A 16–17. század már szinte teljesen elfeledett irodalma azok számára különleges csemege lehet, akik kedvelik a szórakoztató, eseménydús, kissé véres és kegyetlen, olykor pajzán vagy egyenesen obszcén olvasnivalót.

 

Részlet:

Mechteldis, a kapzsi hóhérné

Ebbe a felsorolásba illik szerintem7 a hírhedt Mechteldis nevű hölgyemény is, aki aljasságban bármilyen boszorkánynyal bátran versenyre kelhetett volna ama bűntett szokatlansága és hallatlansága miatt, amelyet nemrégen, 1562 szeptemberében a Brabant határa mellett fekvő, Mosel környéki Grave városkában, szülővárosomban követett el.

Történt, hogy a városka öt rabja közül bűnük büntetéseképpen hármat egyazon napon ítéltek halálra, evégett tehát a graveiek a geldreniekkel szomszédos Nimwegenből rendeltek hóhért. A hóhér, mivel úgy vélte, hogy a tanács ítélete alapján fel kell akasztania a halálraítélteket, azonnal és készséggel meg is jelent...

Tartalom:

Cassiodorus Renius (1520–1594): Magdaléna, a démonfeleség

Ioannes Wierus (1515–1588): Hutgin, az erénycsősz szellem

Ioannes Wierus (1515–1588): Mechteldis, a kapzsi hóhérné

Ioannes Wierus (1515–1588): Gyógykúra

Iosephus a Costa (1540–1600): A prófétanő és az ő prófétája

Balduinus Ronssaeus (1525–1597): A röpködő gazdasszony

Franciscus Brentius (16. század második fele): A hazug Catharina

Gerardus Stumpfius (1500–1566): A kígyónő

Georgius Philippus Harsdörffer (1607–1658): A rászedett sátánmenyasszony

Ismeretlen francia szerző (16. század): Lisetta és az após szelleme

Simon Maiolus (1520–1597): A sértődött bábaboszorkány

Erasmus Francisci von Hohenlohe (1627–1694): A majomkísértet

Ioannes Wierus (1515–1588): Az ördögűzés

Ioannes Wierus (1515–1588): Az arzénos Joannácska

Ioannes Wierus (1515–1588): Barbara, a kis csaló

Georgius Philippus Harsdörffer (1607–1658): A lengyel bigámista

Georgius Philippus Harsdörffer (1607–1658): A jogos bosszú

Georgius König (1590–1664): A pisilő banya

Georgius Stengelius (1584–1651): A tojást tojó szolga

Iacobus Hartlieb (16. század eleje): A rászedett diák

Ioannes Baptista Porta (1535–1615): A boszorkánykenőcs

Ioannes Baptista Codronchus (1547–1628): A férjétől iszonyodó feleség

Gaufridus Boussardus (?–1520): Az asszonyka, akinek tűk bújtak elő a karjából

Paulus Grillandus (1490–1550 k.): Szerelmi varázslás ostyával

Martinus Delrio (1551–1608): Az álhalott

Bartholomaeus Spinaeus (1480–1546): A boszorkányanyuka és a boszorkányfeleség

Severinus Pinaeus (?–1619): A kétségbe vont szüzesség

Petrus Paulus Nitzschka (17. század): A bolonddá tett kérők

Martinus Sebaldus (1570 k.–1638): A két ördögringyó

Erasmus Francisci von Hohenlohe (1627–1694): A marokkói mártír

Ioannes Wierus (1515–1588): A csodahas

Ioannes Leo (1470 k.–1526): A szamár asszonya

Paulus Grillandus (1490–1550 k.): Apácamánia

Ioannes Wierus (1515–1588): Az eltűnt gyermek

Germanus Warheit (17. század második fele): Levél, amelyet egy szerelmes szobalány írt egy diáknak

Ioannes Wierus (1515–1588): A megszállott apácák

Henricus Bebelius (1472–1518): Anekdoták nőkről

A kötet szerzőinek kislexikona

Szólj hozzá!

2012.09.26. 14:42 gondolatkiado

Meghívó könyvbemutatóra

nagy_boldizsar_meghivo_vegso_1348663343.jpg_700x484

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása